MOST nezavisnih lista na svojoj je službenoj stranici u petak počeo objavljivati moguće modele nove Vlade. Navode kako su ‘u danima oko izborne ‘noći iznenađenja’ izradili i pripremili 18 mogućih scenarija i modela Vlade, od kojih neki imaju i po nekoliko dodatnih podverzija’.

“Svi ti modeli bit će ovih dana temeljito raspravljeni u MOSTU, a neki od njih, nadamo se, i u Hrvatskoj javnosti. Toliko o nespremnosti MOST-a na ovo što se dogodilo! Ali zadovoljiti medijski i javni stampedo da se u dva-tri dana objave svi detalji nove Vlade ne bi uspjela ni cjelokupna administracija Europske komisije, navode iz MOST-a.

“Naš se najuži krug potajno nadao da će trend možda uspjeti podići brojku i na 20-25 mandata, jer bilo je pitanje samo koliko još dana za to treba. Pogledajmo rezultate: u četvrtoj i osmoj (iznad 10%, a jedan mandat), a u devetoj izbornoj jedinici (iznad 15%, a samo dva mandata), dakle trebalo je još samo malo, pa da se dogode dodatna tri mandata, a ni u prvoj, sedmoj i desetoj izbornoj jedinici mandat više nije uopće bio predaleko. Pogledajmo još jednu činjenicu koja potkrijepljuje da iznenađenje nije ovih 19 mandata, nego da je iznenađenje moglo biti znatno veće: samo jedan jedini mandat MOST je dobio na graničnoj crti u svoju korist (drugi mandat u V. izbornoj jedinici), dok su svi gornji mandati u ostalih devet izbornih jedinica postignuti s debelim prebačajem potrebnog broja glasova sve do graničnih mandata prema gore”, nastavljaju.

Dodaju kako je MOST bio ‘organizacijska gerila’ jer je cijeli sustav počivao na volonterima. “Istina je, MOST nema organizacijsku strukturu poput klasičnih stranaka, pa je za uhodavanje komunikacije s javnošću potrebno malo više vremena. Istina je, mnogi se u MOSTU dovoljno ne poznaju, ali taj mozaik ima jednu drugu draž – MOST iz dana u dan otkriva unutarnje potencijale koji ga dižu i učvršćuju brže od bilo kojeg drugog trenda „osipanja“”, poručuju iz MOST-a.

“Građanska odgovornost nije bila samo izaći na izbore, nego i znati na koji način se zlorabe, a na koji način brane povjereni glasovi i zadobiveno povjerenje birača. MOST ni u Hrvatski sabor ni u Banske dvore neće ući kao u kasino. Umjesto žetona za velike političke igre, na stolu želimo vidjeti samo mjere za hrvatski strukturni oporavak. Ništa se drugo neće “prošvercati” preko MOST-a. MOST-u se nikamo ne žuri. Žuri se onima koji bi htjeli preko mosta”, zaključuje se u uvodnoj objavi.

Objavili i model pod nazivom ‘Velika koalicija

“Nakon što je MOST nezavisnih lista HDZ-u i SDP-u predložio formiranje zajedničke „reformske vlade“, čak su i u jednoj od tih stranaka na to odgovorili: pa što će nam onda MOST? To ponavljaju i neki javni komentatori. Pa se i mi sada ozbiljno zapitajmo je li moguća Velika koalicija i iz kojih bi se razloga ona danas formirala u Hrvatskoj?

Zašto velika koalicija nije pala na pamet ni HDZ-u ni SDP-u, a za nju imaju i više nego dovoljno „ruku“? Možda zato što bi pred građanima poništili i zadnji argument svoje izvanjske razlikovnosti? Možda zato što misle da će samo jedna strana preko MOSTA dobiti mogućnost da (još) četiri godine nadzire sve što želi u Hrvatskoj? Možda i jedna i druga strana misle da im MOST (jer je mlada i neiskusna struktura) u jedan-na-jedan modelu neće moći uopće pohvatati „prste“? Ili su jednostavno dva čelnika toliko fokusirana na svoje pozicije da ne mogu zamisliti jedan drugog lijevo-desno za istim stolom – i još da netko treći sjedi u sredini!?”, navodi se u objavi.

Dodaju kako su Hrvatskoj potrebne stvarne strukturne promjene, a ne ‘površinska kozmetika’. Velika koalicija u sadašnjim uvjetima može se dogoditi, dodaju, samo da bi se zadržale zauzete pozicije. “Takva velika koalicija nemoguća je danas samo zbog osjećaja barem jedne strane da možda ipak može dosegnuti barem kakvu-takvu Vladu bez one druge strane”.

“Ali da su na ovim izborima lijeva i desna opcija dobile po 40 mandata, a da je MOST osvojio 50 saborskih mjesta, danas bismo u Hrvatskoj imali veliku koaliciju drugi dan nakon neslužbene objave izbornih rezultata. Nijedna opcija ne bi pristala dati svoj manjinski „paket ruku“ za provođenje strukturnih reformi većinskom MOSTU. Sigurni smo da bi u takvom slučaju predizborna retorika podjela bila zaboravljena brže negoli se sada MOSTU daje vremena da obrazloži što je to zapravo prijedlog Reformske vlade. I tu svoju veliku koaliciju pravdali bi svojom zabrinutošću za državu, zbog čega trebaju zatomiti svoje međusobne napetosti i prevladati nepovjerenje. MOSTU ne bi dali svoje glasove, jer tada bi MOST trebao njih, a ne (kao sada) oni MOST”, dodaju MOST-ovci.

Ističu kako je pat pozicija iznenadna prilika da na reforme jednostavno pristanu zbog sebe samih. Poručuju kako će njihova misija biti izvršena. Potom navode kako su dva moguća modela ‘Velike koalicije’ – Velika koalicija između samo dvije najveće stranke i velika koalicija dviju predizbornih koalicija.

“Ako i vi smatrate da nije realno očekivati od te dvije stranke da ulaze u rizik dugoročne zavade sa svojim koalicijskim partnerima (te ih zapravo natjeraju na stvaranje novih političkih blokova koje više neće kontrolirati), zamislite kako bi zapravo danas u Hrvatskoj izgledala velika koalicija? Činilo bi je 14 stranaka! I sada ozbiljno zaključimo bi li to imalo sličilo Reformskoj vladi kakvu predlaže MOST, a kako brzopleto zaključuju mnogi kreatori javnog mnijenja!? Treba pažljivo pročitati MOSTOVO priopćenje o prijedlogu Reformske vlade, pa će se uočiti „kvaka“ koja taj prijedlog i u tako minijaturno plasiranoj verziji čini sve samo ne naivnim prijedlogom. Ali o tome detaljnije u temi o Reformskoj vladi”, objašanjavaju.

“Velika koalicija 14 stranaka bila bi najsnažnija antireformska utvrda kakvu možemo zamisliti. Pa ni dvostruko više ministarstava ne bi bilo dovoljno za toliko mnogo aspiranata! A da o drugim državnim foteljama i ne govorimo”, poručuju i zaključuju da takva Velika koalicija u Hrvatskoj danas nije moguća kao reformaska, nego kao grčevita antireformska mješavina svih mogućih parcijalnih interesa te dodaju da je to danas za Hrvatsklu najnepoželjniji model Vlade.

Komentiraj