Ministar obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je u četvrtak nakon sjednice vlade da nije realno očekivati povećanje plaća učitelja za četiri posto, koliko traže sindikati.

“Trenutak je takav da to nije realno očekivati. Zar doista netko misli da će sad Vlada takav jedan financijski teret ostaviti sljedećoj Vladi dva mjeseca prije izbora”, kazao je Mornar.

  • Školski sindikati nedavno su zatražili povećanje plaća za nastavnike u osnovnim i srednjim školama, te na fakultetima, a u slučaju izostanka dogovora najavili mogućnost štrajka.

 

 

No ponovio je da je Vlada spremna na razgovore. “Vidjet ćemo što će premijer oko toga odlučiti”.

Na upit novinara što će biti ako se sindikati odluče na štrajk, kazao je da je to njihovo zakonsko pravo.

Školski sindikati nedavno su zatražili povećanje plaća za nastavnike u osnovnim i srednjim školama, te na fakultetima, a u slučaju izostanka dogovora najavili mogućnost štrajka.

Povod tom zahtjevu bio je dogovor o povećanju plaća od 4 posto na račun posebne odgovornosti za zaposlene u zdravstvu, te od 2 posto za liječnike, čime im se kompenzira ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto na godine staža.

Vertikala sindikata obrazovanja traži povećanje plaća pozivajući se na obvezu Vlade da zaposlenima u obrazovanju vrati dodatke od 4, 8 i 10 posto ako se ti dodaci priznaju bilo kojoj od javnih službi.

Komentiraj

FOTO:Pixell
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.