Ministar poljoprivrede Davor Romić rekao je utorak na otvaranju međunarodnog simpozija agronoma u Opatiji, da je hrvatska poljoprivreda u iznimno velikoj krizi te najavio zemljišnu reformu i uređenje poljoprivrednog prostora.

Hrvatska poljoprivreda je u iznimno veliko krizi, koja je rezultat našeg nečinjenja i svjetskih trendova, rekao je Romić i naglasio da su u iznimno teškoj situaciji sektori svinjogojstva te mlijeka i mliječnih proizvoda. Tomu su po njegovu mišljenju doprinijela zbivanja kao što su ruski embargo i višak mlijeka i mliječnih proizvoda na europskom tržištu.

Ne možemo samo utvrditi činjenice i čekati, nego nešto poduzeti, rekao je Romić te istaknuo da je zemljišna reforma prva na redu u Vladinom reformskom paketu. U Hrvatskoj ima oko 750.000 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta i taj poljoprivredni prostor treba urediti, naveo je Romić dodavši da je uređenje imovinsko-pravnih odnosa zahtjevan i složen posao.

Romić je kazao da je jedan od razloga nekorištenja poljoprivrednog zemljišta problem premalih i neuređenih parcela te će se, kako je najavio, raditi na komasaciji i dogovornom stvaranju većih parcela, a potom na povećanju poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje u prehrambenom sektoru i uvođenju novih tehnologija.

Na novinarsko pitanje o rokovima za okrupnjavanje zemljišta, ministar je rekao da je proces uređenja poljoprivrednog prostora dugoročan, da to nije projekt jedne vlade te da riješiti pitanje 750.000 hektara u kratkom roku nije moguće.

Na 51. hrvatskom i 11. međunarodnom simpoziju agronoma u Opatiji tijekom tri dana bit će predstavljeno oko 250 stručnih i znanstvenih radova, a organizirali su ga Agronomski fakultet u Zagrebu i Poljoprivredi fakultet u Osijeku.

Komentiraj

FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.