Uz HDZ i Kolindu Grabar-Kitarović, Zoran Milanović najveći je dobitnik predsjedničkih izbora. Ovo mišljenje u izbornoj noći iznijela su nam dva visoka dužnosnika SDP-a koji tvrde da se porazom Ive Josipovića Milanović možda i definitivno riješio čovjeka koji je jedini imao snagu ujediniti njegove protivnike u godini u kojoj bi se trebali održatiparlamentarni izbori.

[quote_box_center]

  • Protivnici Zorana Milanovića unutar SDP-a razjedinjeni su i ne postoji jedan vođa koji ima snagu provesti bunu – osim ako se na to ipak odluči Josipović.

[/quote_box_center]

“Protivnici Zorana Milanovića unutar SDP-a razjedinjeni su i ne postoji jedan vođa koji ima snagu provesti bunu protiv Milanovića. Jedini koji je imao tu snagu bio je Ivo Josipović, a poraz na predsjedničkim izborima tu mu je snagu oduzeo”, rekao nam je jedan visokopozicionirani član SDP-a.

UNATOČ TOME, VIŠE VISOKIH DUŽNOSNIKA SDP-a vrlo će brzo zatražiti od Josipovića da se aktivno uključi u rad SDP-a i pokuša pridonijeti ujedinjenju svih potencijala te stranke uoči parlamentarnih izbora, rekli su za Nacional u noći izbornog poraza neki vodeći ljudi SDP-a. Oni vjeruju da bi Josipovićev poraz mogao početi trajno trijezniti vodstvo SDP-a, ali i dodatno mobilizirati lijevo orijentirano glasačko tijelo što bi, kako tvrde, moglo bitno popraviti šanse lijeve koalicije za parlamentarne izbore.

Najviše od Josipovića očekuju oni dužnosnici SDP-a koji su nezadovoljni Milanovićem. Oni već dulje vrijeme pokušavaju pronaći osobu koja bi se Milanoviću mogla nametnuti kao značajan i utjecajan oponent unutar stranke. Na Josipovića se i u tom kontekstu značajno računalo.

“To što je u Zagrebu gotovo izjednačen rezultat gotovo je jednako porazno za SDP kao i gubitak ovih izbora. Pa na prošlim je izborima Josipović potukao Bandića u Zagrebu, a sada je umalo izgubio od kandidata HDZ-a. Ta stranka toliko glasova u Zagrebu nije dobila ni za vrijeme Franje Tuđmana. Rezultat u Zagrebu pravi je prikaz stanja u Zagrebu”, rekao je jedan od visokopozicioniranih članova SDP-a koji su se složili s mišljenjem da Milanović može biti zadovoljan ovakvim ishodom.

“Čini mi se da on i ne skriva svoje zadovoljstvo ovakvim ishodom. Poraz je priznao u trenutku kad još nije bilo sigurno da će Josipović izgubiti, a još je rekao da nema problema u tome što glasovi dijaspore odlučuju o pobjedniku. Mislim da članovi SDP-a ne dijele to mišljenje i problem im je što su glasovi iz dijaspore odlučili pobjednika”, zaključio je naš sugovornik, a da je djelomice bio u pravu, potvrdila je i izjava ministra branitelja Freda Matića koji se osvrnuo upravo na glasovanje u dijaspori.

“Meni je totalno nejasno zašto se o Hrvatskoj odlučuje u drugoj državi. Zakone, Ustav i prava treba poštivati, ali razlika je 20.000 glasova, a to su naši sugrađani iz BiH. Ja nikad ne bih glasao za nekog i odlučivao kako će netko živjeti u drugoj državi”, rekao je ministar Matić.

Nekoliko članova SDP-a i HNS-a reklo nam je da očekuju od Josipovića da se aktivno uključi u kampanju na predstojećim izborima jer ima kapital od milijun glasova, što može biti itekako važno na izborima za koje smatraju da će biti izjednačeni jednako poput predsjedničkih. Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, izjavio je za Nacional da ne očekuje velike promjene unutar vladajuće koalicije, ali očekuje da se stranka ujedini i pokuša ostvariti što bolji rezultat na parlamentarnim izborima.

“Ljevica se treba vratiti socijaldemokraciji, mi nismo liberali. To već dugo govorim. Treba promijeniti i retoriku da nas ljudi razumiju. Dio toga je i da kroz djela pokazujemo svoja uvjerenja”, kaže Komadina koji smatra da će usprkos porazu Josipovića na predsjedničkim izborima Milanović i na parlamentarnim izborima predvoditi SDP.

IAKO O PARLAMENTARNIM IZBORIMA nitko u izbornoj noći nije želio službeno razgovarati, dojam koji su odavali najviši dužnosnici vladajuće koalicije nije bio previše optimističan. Većina je priznala da je HDZ pobijedio zahvaljujući boljoj organizaciji i motiviranijim biračima te ih je strah da se slično ne ponovi i na parlamentarnim izborima. Dojam je da u SDP-u nisu ozbiljno shvatili upozorenja da će HDZ mobilizirati sve snage kako bi pobijedio na ovim izborima.

“Razliku je napravila baš ta stranačka stega i organizacija. SDP nikad nije bio organiziran kao HDZ, a u zadnje vrijeme ta je razlika još i veća. U SDP-u u posljednje vrijeme vlada loša organizacija. Ako se nešto bitno ne promijeni u SDP-u, parlamentarni izbori neće biti nimalo zanimljivi”, rekao nam je Josip Kregar i zaključio da se vladajuća koalicija ne smije olako riješiti Ive Josipovića koji bi morao imati važnu ulogu na parlamentarnim izborima.

Upitno je hoće li to tako i biti. Osoba bliska Josipoviću ispričala je u ponedjeljak popodne da je u ovom trenutku iznimno teško pretpostaviti što će on učiniti. Isti izvor navodi da je Josipović gubitkom izbora izgubio i platformu za provođenje reformi kroz Ustav, što je kroz kampanju i zagovarao. Josipović je tijekom kampanje više puta naveo da će se u slučaju poraza vratiti na svoje radno mjesto na fakultetu.

Njemu bliska osoba tvrdi da je i time donekle smanjio manevarski prostor za buduće poteze. Isti izvor tvrdi da je Josipović svjestan da bi ulaskom u aktivno bavljenje politikom unutar SDP-a teško izbjegao sukob s Milanovićem. “Ako do toga dođe, od vrlo izvjesnih sukoba dodatno bi profitirao HDZ. Zato će Josipović vjerojatno duboko promisliti što će i kako poduzeti”, ispričao je za Nacional Josipovićev blizak prijatelj. On navodi da će Josipović vrlo brzo morati procijeniti je li uopće motiviran da se nastavi aktivno baviti politikom i zato će morati procjenjivati koliku je osobnu žrtvu spreman podnijeti i za kakvu potencijalnu nagradu.

Komentiraj