Migranti i izbjeglice koji se nalaze u kampu na sjeveru Grčke poručili su u petak da ne namjeravaju otići, odbacivši dogovor EU-a s Turskom kojim se želi zaustaviti ilegalnu migraciju u Europu.

EU je u petak postigao dogovor s Turskom da će primiti natrag sve ilegalne migrante, uključujući Sirijce, a Europa će zauvrat legalnim putem izravno iz Turske preseliti nekoliko tisuća sirijskih izbjeglica. Turska će dobiti i 6 milijarda eura pomoći do 2018. za zbrinjavanje izbjeglica, brže ukidanje viza i ubrzanje pristupnih pregovora.

Odluka će se primjenjivati od 20. ožujka i vrijediti za migrante koji stignu u Grčku od tog datuma, a u Tursku će biti vraćeni nakon što ih se registrira i obrade im se zahtjevi za azil.

Nije jasno što će se dogoditi s desecima tisuća migranata koji se već nalaze u Grčkoj.

Tisuće ljudi koji su zapeli u blatnom pograničnom kampu u Idomeniju razočarani su, ljuti i ne žele prihvatiti dogovor.

Mala skupina migranata okupila se na željezničkoj pruzi tražeći otvaranje makedonske granice.

“Njima nije stalo do nas”, rekla je Gienat Al-Halil, udovica iz Alepa, koja se želi pridružiti svoje dvoje djece u Njemačkoj.

“Nemam što izgubiti i ostat ću ovdje koliko god bude trebalo”, kazala je.

“Ovo je jako loše za nas, ali nemam izbora. Ostat ću ovdje”, rekao je Husam, 39-Sirijac iz Homsa.

“Ne možemo razumjeti zašto Europska unija zatvara granice”, rekao je 21-godišnji Bahjat Saris iz Damaska. “Ne želimo da netko drugi odlučuje o tome u koju ćemu zemlju otićiti i što ćemo raditi.”

Komentiraj