Mianmarski parlament izabrao je u utorak za predsjednika bliskog suradnika nobelovke Aung San Suu Kyi čime je od Htin Kyaw od 60-ih godina postao prvi šef te azijske države koji nije pripadnik vojske.

Suu Kyi je sa svojom do tada oporbenom strankom Nacionalnom ligom za demokraciju (NLD) premoćno pobijedila na izborima u studenome, no mianmarski ustav koji je skrojila bivša vojna hunta zabranjuje joj da se natječe za najvišu dužnost.

Prema sadašnjim ustavnim odredbvama predsjednik države ne može biti osoba koja je u braku sa strancem ili ima djecu državljane stranih zemlja, a to slučaj Aung San Suu Kyi.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir zbog svojeg mirnog zalaganja za demokraciju u toj zemlji kojom je godinama vlada vojna hunta obećala je zato voditi zemlju preko bliskog suradnika Htina Kyawa.

U parlamentu je Htin Kyaw dobio 360 od 652 zastupničkih glasova.

Htin Kyaw (69), vodi humanitarnu zakladu koju je osnovala Suu Kyi i provjereni je pripadnik njezina užeg kruga suradnika od sredine 90-ih godina.  Sveučilišni je profesor, ekonomist i prijatelj iz djetinjstva Suu Kyi te je  bio njezin osobni  vozač. Sin je poznatog mianmarskog pisca.

Komentiraj

FOTO: EPA/HEIN HTET
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.