Njemačka kancelarka Angela Merkel će tijekom posjeta Washingtonu sljedećeg tjedna upozoriti američkog predsjednika Donalda Trumpa na moguće posljedice gospodarske izolacije SAD-a te uvođenja posebnih carina na robu iz Europske unije, javljaju njemački mediji u subotu.

“Kancelarka će od Donalda Trumpa zatražiti nastavak pregovora o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU-a”, rekao je koordinator njemačke vlade za politiku prema SAD-u Juergen Hardt za novinsku agenciju AFP.

Merkel će, kako je rekao Hardt, Trumpu dati do znanja da bilateralni sporazum između SAD-a i Njemačke nije moguć.

“To je vrlo populistička tvrdnja da Njemačka manipulira euro kako bi svoj izvoz držala jeftinim. Pritom su njemački proizvodi u SAD-u u najvećem broju slučajeva natprosječno skupi”, smatra Hardt.

Prije toga je tjednik Spiegel javio kako će Merkel Trumpa pokušati uvjeriti u štetnost zaštitnih carina koje je najavio novoizabrani američki predsjednik.

“Porez kojemu bi cilj bio diskriminacija uvoza protivi se i postojećim njemačko-američkim sporazumima”, piše Spiegel pozivajući se na pripremne materijale posjeta Angele Merkel Washingtonu.

Ministrica gospodarstva Brigitte Zypries ukazala je u razgovoru za “Welt am Sonntag” kako su njemačke tvrtke u SAD-u otvorile 800.000 radnih mjesta.

“Mislim da recimo, guverneru Južne Karoline nije u interesu da BMW tamo zatvori svoj pogon i povuče investicije”, rekla je Zypries.

Ona smatra kako bi Merkel Trumpu trebala dati do znanja da njegovi gospodarsko-politički planovi ne funkcioniraju te da štete ne samo našem nego i američkom gospodarstvu”, rekla je Zypries.

Komentiraj