Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić izjavio je četvrtak kako ‘skidanje’ osam tvrtki s popisa strateških društava ne znači automatski i njihovu prodaju te vjeruje da će se odluka o tome donositi za svaku pojedinačno, u skladu sa stanjem na tržištu, dok predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra da odluku o narodnoj imovini treba donijeti nakon široke javne rasprave.

Vlada je u srijedu na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa ‘skinula’ osam tvrtki – Podravku, ACI, Končar-elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banka te Croatia osiguranje, uz obrazloženje da te tvrtke više nisu od strateškog značaja za državu, pa je moguća i prodaja državnog udjela u njima.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da se tom odlukom ništa ne implicira, već se željelo napraviti pregled postojeće liste te “eventualno napraviti neke revizije i korekcije”, dodavši da je odluka donesena u skladu je s namjerom da se od aktivacije državne imovine do kraja godine ostvari 1,6 milijardi kuna prihoda.

Ističući u četvrtak kako među njima ima i tvrtki koje nisu u većinskom državnom vlasništvu, odnosno već su dijelom privatizirane, Majetić je tu odluku Vlade ocijenio kao “pitanje strategije
Vlade i države što raditi s tim udjelima u tim tvrtkama gdje država još ima neke udjele”.

“To je i pitanje plana što želimo od tih tvrtki u budućnosti, kako želimo s njima upravljati, da li je možda bolje da ih se preda u privatne ruke kako bi se mogle dalje razvijati i raditi strateške planove te da li je to prilika da se investitorima omogući neki novi uzlet tih tvrtki. Jer, država sigurno nema novaca investirati kao vlasnik u te tvrtke, a možda bi privatni vlasnik mogao napraviti novi zamah”, kazao je Majetić novinarima nakon svečanosti dodjele HUP-ovih nagrada za društveno odgovorno poslovanje.

Naglasio je i kako micanje s popisa strateških poduzeća ne znači automatski i njihovu prodaju, odnosno da se za svaku tvrtku treba odluka treba donijeti individualno, nakon što se sve dobro analizira. “Vjerujem da će država, kao što je i do sada, poslušati što se događa na tržištu, razgovarati s upravama i donijeti odgovornu odluku koja će biti optimalna za te tvrtke i interese Republike Hrvatske”, zaključio je Majetić.

Sever: nije problem odluka, već način odlučivanja

Krešimir Sever, pak, istaknuo je da donošenje takve odluke na telefonskoj sjednici Vlade nije pravi način odlučivanja. “Potpuno je neprihvatljivo da u jednoj vlasti u kojoj se ne mogu složiti niti oko najosnovnijih stvari, gdje se prepiru tko će i gdje biti nekakav pomoćnik ili zamjenik ministra, s druge strane tako olako i tako jednostavno telefonom dogovaraju koje će tvrtke skinuti s popisa strateških tvrtki i jednostavno ih usmjeriti prema prodaji”, kazao je Sever novinarima, dodajući kako je “jasno da je to sve skupa rađeno očito da se krene u rasprodaju i to pod hitno”.

No, smatra Sever, kako je riječ o narodnoj imovini, onda treba prvo krenuti od građana.

“Treba pokrenuti široku javnu raspravu o tome, pokrenuti raspravu u Hrvatskom saboru, a nakon toga se ozbiljno sjesti. Ovako je očigledno da se vlast oko ničega ne može dogovoriti, ali ako treba klepiti po radnicima, ako treba klepiti po narodu to se dogovara jako lako, čak i telefonom oko toga što će to vrijedno prodati”, kazao je Sever.

I po ranijim iskustvima, smatra Sever, vidi se da se u Hrvatskoj puno toga vrlo olako prodavalo, “a poslije toga su se svi skupa tukli po čelu zbog toga što je učinjeno”. “No, želim vjerovati da će se pobuniti hrvatska javnost i da će to probuditi barem dio uspavane i potisnute savjesti kod pojedinaca unutar vlasti i da će se sve skupa barem malo zaustaviti i krenuti jednim drugim putem. Ono što su generacije stvarale lako je olako prodati, a da onda neke nove generacije snose posljedice takvog neodgovornog ponašanja”, istaknuo je.

Na upit ne bi li neke od tih tvrtki ipak trebalo privatizirati, Sever odgovara da tu nije riječ o tome što treba ili ne treba privatizirati, već o tome na koji se način sve to radi.  “Ako je riječ o vrijednoj narodnoj imovini, onda se ne bi smjelo događati da o tome odluči nekoliko pojedinaca telefonom, jer je riječ o imovini o kojoj treba skrbiti načelom dobrog gospodara, a u tom slučaju one čije je to vlasništvo svakako treba pitati pa neka oni odluče”, zaključio je Sever.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.