Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika koalicije Promijenimo Hrvatsku i Živog zida Ivan Lovrinović izjavio u srijedu kako je Park Trnjanska Savica postao simbol uništavanja zelenih površina i životnog prostora u Zagrebu, čemu se treba odlučno suprotstaviti.

Lovrinović je, zajedno sa predsjednikom Živog zida Ivanom Viliborom Sinčićem, Ivanom Pernarom te kandidatima za dogradonačelnike Josipom Rodić i Tihomirom Lukinićem potpisao peticiju građana koji već duže vrijeme danonoćno dežuraju i čuvaju park.

“Odabrao sam Trnjansku Savicu kao mjesto koje je postalo gotovo simbolom višegodišnjih i višekratnih pokušaja uništavanja zelenih površina i životnog prostora u Zagrebu. Nakon ovoga možemo još jedino očekivati da bageri dođu na Zrinjevac ili da počnu uništavati Lenucijevu potkovu u centru Zagreba”, rekao je Lovrinović novinarima.

“Ljudi koji žive na Savici i u cijelom Zagrebu, siguran sam, ne podržavaju samovolju koju provodi aktualni gradonačelnik. Građani su ovdje pokazali zavidnu razinu građanskog aktivizma i otpora nasilju nad urbanim, životnim prostorom. Kao gradonačelnik sa svojim suradnicima ću sačuvati životni prostor i zelene površine”, ustvrdio je Lovrinović.

Podsjetio je da se taj skupi projekt namjeravao provesti bez pristanka građana, dok u drugim dijelovima grada još uvijek nema osnovne infrastrukture – vode, struje i plina. “Pozivam sve građane i građanke Zagreba da nas podrže jer ćemo mi zaista brinuti za običnog čovjeka, za svakog građanina Zagreba”, poručio je.

Sinčić je podsjetio na prošlogodišnju aferu na Laništu, gdje je na privatnom zemljištu gradskim novcem bio uređen park, koji je nakon godine dana uništen “jer je na tom mjestu želio graditi privatnik”.

“Buldožerima je ‘satrao’ stabla, igračke za djecu i sve drugo u što je grad bio uložio. Zna se da je Lanište kvart s velikim brojem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, mnogi građani ne znaju na čijem su, kome plaćaju kredit i mogu li kupiti i prodati. Dakle, opći kaos”, kazao je Sinčić.

Ocijenio je kako primjeri Trnjanske Savice i Laništa pokazuju kako se netransparentno i nekorektno pogoduje pojedincima, a gradski novac neplanski baca i devastira.

“Gradonačelniku Milanu Bandiću draže je pogodovati određenim lobijima nego interesima stanovnika pojedinih kvartova”, zaključio je Sinčić.

Komentiraj