Pablo Iglesias (36), lider španjolskog Podemosa čija je kandidatkinja postala gradonačelnica Madrida, istaknuo je da grčki premijer Aleksis Cipras (40) u pregovorima brani Europsku uniju i grčki narod od financijskih moćnika koji su navikli da njihovi kandidati upravljaju državama.

Podemos, koji se protivi mjerama štednje, na lokalnim izborima održanima prošli mjesec narušio je dvostranačje konzervativne Narodne stranke (PP) i socijalista lijevog centra PSOE koji se gotovo 40 godina mijenjaju na vlasti u toj mediteranskoj zemlj

„Institucije poput Trojke uništavaju Europu. Financijskim moćnicima, koji su navikli da vladaju njihovi kandidati, treba objasniti da demokracija prebiva u parlamentu

„Cipras nije odustao od obrane interesa grčkog naroda. Popustio je u malo stvari, postigao je dobar sporazum. Kada mi dođemo na vlast ljestvica će biti podignuta više jer je gospodarska situacija u Španjolskoj bolja“, rekao je Iglesias gostujući u jutarnjem programu na državnoj televiziji TVE.
U Španjolskoj, pogođenoj gospodarskom krizom i korupcijskim skandalima, krajem godine se održavaju parlamentarni izbori.
Podemos, koji se protivi mjerama štednje, na lokalnim izborima održanima prošli mjesec narušio je dvostranačje konzervativne Narodne stranke (PP) i socijalista lijevog centra PSOE koji se gotovo 40 godina mijenjaju na vlasti u toj mediteranskoj zemlji.
„Ne smeta nam što nas zovu radikalima, antisistemskom strankom. Jer antisistemske stranke su PP i PSOE koji su promijenili ustav i ugrozili socijalna prava. Uz to su radikalno korumpirani“, naglasio je.
„A to kako nas zovu, vratit će im se kao bumerang. Neka samo pitaju Esperanzu Aguirre s njenim rezultatom u Madridu“, rekao je.
Na izborima u glavnom gradu održanima 24.svibnja kandidatkinja vladajuće Narodne stranke Esperanza Aguirre osvojila je 21 od 57 mjesta u gradskoj skupštini. No kandidatkinja Podemosa Manuela Carmen, koja je osvojila 20 mjesta, postala je gradonačelnicom nakon što ju je podržalo 9 zastupnika PSOE-a.
Iglesias i dalje PSOE naziva „kastom„. „Od kada se počela koristiti ta riječ stranke se srame, te mnogi sada vjeruju da se njihovo ponašanje mora promijeniti“.
Napomenuo je da su on i Cipras europejci ali i demokrati u obrani socijalnih prava u Europskoj uniji.
„Institucije poput Trojke uništavaju Europu. Financijskim moćnicima, koji su navikli da vladaju njihovi kandidati, treba objasniti da demokracija prebiva u parlamentu“, naglasio je.
Napomenuo je da Cipras ima podršku kakvu nije imao niti jedan grčki premijer.
Podemos, stranka stvorena prošle godine iz masovnog protesta ogorčenih građana, nema snagu Ciprasove Sirize u Grčkoj, no diljem zemlje je ušla u lokalne parlamente i skupštine.

Komentiraj