Pablo Iglesias (36), lider španjolskog Podemosa čija je kandidatkinja postala gradonačelnica Madrida, istaknuo je da grčki premijer Aleksis Cipras (40) u pregovorima brani Europsku uniju i grčki narod od financijskih moćnika koji su navikli da njihovi kandidati upravljaju državama.

[quote_box_center]Podemos, koji se protivi mjerama štednje, na lokalnim izborima održanima prošli mjesec narušio je dvostranačje konzervativne Narodne stranke (PP) i socijalista lijevog centra PSOE koji se gotovo 40 godina mijenjaju na vlasti u toj mediteranskoj zemlj

„Institucije poput Trojke uništavaju Europu. Financijskim moćnicima, koji su navikli da vladaju njihovi kandidati, treba objasniti da demokracija prebiva u parlamentu[/quote_box_center]

„Cipras nije odustao od obrane interesa grčkog naroda. Popustio je u malo stvari, postigao je dobar sporazum. Kada mi dođemo na vlast ljestvica će biti podignuta više jer je gospodarska situacija u Španjolskoj bolja“, rekao je Iglesias gostujući u jutarnjem programu na državnoj televiziji TVE.
U Španjolskoj, pogođenoj gospodarskom krizom i korupcijskim skandalima, krajem godine se održavaju parlamentarni izbori.
Podemos, koji se protivi mjerama štednje, na lokalnim izborima održanima prošli mjesec narušio je dvostranačje konzervativne Narodne stranke (PP) i socijalista lijevog centra PSOE koji se gotovo 40 godina mijenjaju na vlasti u toj mediteranskoj zemlji.
„Ne smeta nam što nas zovu radikalima, antisistemskom strankom. Jer antisistemske stranke su PP i PSOE koji su promijenili ustav i ugrozili socijalna prava. Uz to su radikalno korumpirani“, naglasio je.
„A to kako nas zovu, vratit će im se kao bumerang. Neka samo pitaju Esperanzu Aguirre s njenim rezultatom u Madridu“, rekao je.
Na izborima u glavnom gradu održanima 24.svibnja kandidatkinja vladajuće Narodne stranke Esperanza Aguirre osvojila je 21 od 57 mjesta u gradskoj skupštini. No kandidatkinja Podemosa Manuela Carmen, koja je osvojila 20 mjesta, postala je gradonačelnicom nakon što ju je podržalo 9 zastupnika PSOE-a.
Iglesias i dalje PSOE naziva „kastom„. „Od kada se počela koristiti ta riječ stranke se srame, te mnogi sada vjeruju da se njihovo ponašanje mora promijeniti“.
Napomenuo je da su on i Cipras europejci ali i demokrati u obrani socijalnih prava u Europskoj uniji.
„Institucije poput Trojke uništavaju Europu. Financijskim moćnicima, koji su navikli da vladaju njihovi kandidati, treba objasniti da demokracija prebiva u parlamentu“, naglasio je.
Napomenuo je da Cipras ima podršku kakvu nije imao niti jedan grčki premijer.
Podemos, stranka stvorena prošle godine iz masovnog protesta ogorčenih građana, nema snagu Ciprasove Sirize u Grčkoj, no diljem zemlje je ušla u lokalne parlamente i skupštine.

Komentiraj