Francuske katoličke dnevne novine La Croix objavile su prošloga tjedna članak o novoizabranoj hrvatskoj Vladi, u kojem analiziraju trenutnu političku situaciju navodeći kako je nova Vlada podijelila hrvatske građane, a u tom kontekstu spominje se i presuda protiv Nacionala u slučaju tužbe Tomislava Karamarka zbog objave razgovora s Josipom Manolićem.

Šest dana nakon imenovanja, zbog skandala s navodnom poreznom prevarom, ministar branitelja Mijo Crnoja podnio je ostavku, piše La Croix i dodaje kako je bivši ministar izazvao brojne reakcije kontroverznom idejom o objavi registra izdajnika u kojem bi se našli svi oni koji nisu podržavali Domovinski rat od 1991. do 1995. U tekstu pod nalovom “Hrvatsku zatresao povratak nacionalističke desnice”, La Croix piše kako je Crnoja prilikom preuzimanja ministarstva pozvao ultrakonzervativnog sisačkog biskupa Vladu Košića da predvodi molitvu za bivše branitelje kojoj je prisustvovao i Tomislav Merčep, kojem se sudi zbog optužbe za ratne zločine. Francuske novine javljaju i kako je uz Crnoju, najviše zanimanja medija pobudio ministar kulture Zlatko Hasanbegović, povjesničar poznat po svojim revizionističkim tezama o ulozi ustaša tijekom Drugog svjetskog rata. Ističu i kako je Hasanbegović predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda.

Na kraju teksta navodi se da je vođa novog vala konzervativne i nacionalističke desnice Tomislav Karamarako koji želi provesti “rat za oslobođenje od oporbenih neokomunista” te se dodaje da bi se nova vlast mogla ugledati na konzervativne vlade Poljske i Mađarske koje svojim odlukama narušavaju slobodu medija. Kao ogledni primjer takvog ponašanja La Croix navodi i tužbu koju je Karamarko podnio protiv Nacionala i prvostupanjsku presudu po kojoj je Nacional dužan platiti 70 tisuća kuna.

Komentiraj