IS je eksplozivom srušio najmanje tri čuvena tornja-grobnice antičkog grada Palmire u sirijskoj pustinji, izjavio je u petak šef za sirijske starine Maamoun Abdelkarim.

“Eksplozivom su srušili tri grobnice u obliku tornja, one najočuvanije, najljepše”, rekao je on, nakon što je IS u zadnja dva tjedna srušio dva najljepša hrama u Palmiri, “biseru sirijske pustinje”.

“Primili smo izvješća prije deset dana ali upravo smo potvrdili informaciju”, rekao je on. “Dobili smo satelitske snimke instituta Syrian Heritage Initiative, sa sjedištem u SAD-u, snimljene 2. rujna”.

Radi se o čuvenim grobnicama Elahbel, Jamblique i Khitot, “koje su sagradile bogate obitelji antičke Palmire i koje su bile simbol gospodarskog napretka grada tijekom prvih stoljeća nakon Krista”, objasnio je Abdelkarim.

“Palmira je poznata po tornjevima-grobnicama, karakterističnima za arhitekturu grada”, podsjetio je on.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.