Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je gostovao na N1 televiziji gdje je komentirao stanje u hrvatskom zdravstvu, kao i svoje buduće poteze. Naglašava kako je većina rezultata analize zdravstvenog sustava pristigla i da je pružanje zdravstvenih usluga na jednoj zavidnoj razini bez većih primjedbi.

“Pokazuje da postoje radilišta na kojima bi se moglo više i različito raditi. Financijsko poslovanje u prosjeku pokazuje da većini ustanova manjka 10-ak posto proračuna”, rekao je Kujundžić dodajući da je ukupni minus oko 3.7 milijardi kuna, a na godišnjoj razini oko milijardu i pol. “Da se obveze mogu poštovati zdravstvo bi moglo poslovati oko pozitivne nule. Bit će teško jer u svijetu zdravstvo godišnje poskupi 5 do 8 posto”, naglasio je.

Kaže da je poreznom reformom zadovoljan te smatra da su njome zadovoljni i Vlada i građani. “Mi smo krajnji korisnik, u zdravstvu nema vraćanja PDV-a. To bi direktno bilo 7 posto poskupljenja što bi bilo jako, jako puno. Ministar i premijer su na kraju odustali od toga”, objašnjava.

Liste čekanja, poručuje Kujundžić, problem su medicine diljem svijeta, ali kaže da će ga pokušati riješiti drugačijim upućivanjem pacijnata. “Jeftinim programom možemo slati SMS pacijentu da je recimo naručen na Rebro za pet dana i da potvrdi dolazak. Nedolasci na zakazane preglede kreću se od 10 do 30 posto. Samo tim jednim potezom vjerujemo da bismo smanjili liste čekanja”, ističe.

Kujundžić kaže kako je dužnost prema Europskoj uniji uvesti Zakon o pušenju, koji će se u Saboru naći u prvom tromjesečju iduće godine. “Postoji jedno upozrenje nama i još pet članica da moramo ubrzati proces”, potvrdio je.

Kaže i da je činjenica da nam prijeti odlazak velikog broja najboljih liječnika. “Nedostaje ih u svim zemljama EU i to će se povećavati. Oni posežu prema dobrim izvorima, a hrvatski su izvori jako dobri. Hrvati su i kao narod sociološki kompatibilni s civlizacijskim tijekovma EU. Imat ćemo taj problem i njega se najbiše bojim, iskreno govoreći”, priznao je ministar.

Najavio je kako će u sljedećoj godini sustav funkcionirati. “Nikakvih velikih potresa neće biti, a na svima nama je obveza učiniti da sustav bude kvalitetan. A pacijentima poruka da koriste resurse zdravstva prema potrebama, a ne željama jer su resursi ograničeni”, rekao je Kujundžić zaključujući kako ne razmišljaju o poskupljenju zdravstvenog osiguranja.

Komentiraj