Krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) primila je u svoje članstvo Kosovo kao 210. članicu na 66. kongresu kojis e održava u Meksiku. Od ukupno 205 prisutnih članova, 164 glasa bila su važeća, za primanje Kosova glasalo je 141, a protiv 23.

Prvi korak primanju Kosova u FIFA-u dogodio se prije nekoliko dana, kada ga je kao svog člana primila i UEFA. Osim Kosova, članica FIFA-e postao je i Gibraltar, te će se oboje naći u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine ove jeseni. Kosovo će nastupati u skupini sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

“Moja zemlja je tako dugo čekala ovu odluku, nogometne su vrijednosti obranjene. Hvala svima”, rekao je predsjednik kosovskog nogometnog saveza Fadil Vokrri. Na Kongresu je govorio i potpredsjednik Nogometnog saveza Srbije Željko Kojić, koji je pozvao delegate da ne priznaju Kosovo.

“Kao što znate, UEFA je priznala Kosovo, ali na način da je prekršen statut. Postoje velike sumnje u zakonitost te odluke, koja je po našem mišljenju nelegalna. Ovo bi se pitanje trebalo maknuti s dnevnog reda. Kosovo nije član Ujedinjenih naroda”, rekao je Kojić uoči glasanja.

Komentiraj