Karlovački gradski vijećnici u četvrtak su obišli gradsko odlagalište otpada Ilovac, na kojem se gradi središnje reciklažno dvorište, kako bi vidjeli kakvo je ondje stanje budući da grad nema plan gospodarenja otpadom jer je prošli istekao, a novi nije prihvaćen zato što je lani gradsko povjerenstvo odbilo studiju o gospodarenjem otpadom na kojoj je radio  ministar zaštite prirode i okoliša Slaven Dobrović.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić (HDZ) rekao je da je tematska sjednica o tome trebala biti održana još u siječnju, ali se odgađala zbog smjene vlasti jer, ocijenio je, treba pričekati jasne smjernice s nacionalne razine o tome što će biti s gospodarenjem otpadom.

Direktor Centra za gospodarenje otpadom KODOS d.o.o. za izgradnju regionalnog centra na Babinoj gori Zdravko Marčetić rekao je da su se prije nekoliko dana u Hrvatskoj gospodarskoj komori sastali župani i direktori 13 budućih centara za gospodarenje otpadom te su zaključil kako se od planova izgradnje svih centara, pa i Babine gore, neće odustati jer je uloženo previše novca i vremena u pripreme i dokumentaciju.

To će stajalište iznijeti i ministru Dobroviću na sastanku najavljenom za 15. ožujka, a nakon toga će se sastati i s premijerom Oreškovićem. Smatraju da ne treba odustati od sadašnje koncepcije bez obzira na političku opciju  jer je uloženo previše. Rijeka to radi 15 godina, drugi po deset ili 12 godina, a četiri centra su pred apliciranjem projekta za EU fondove.

Oni bi zajedno trebali povući 250 milijuna eura, što je četvrtina onog što Hrvatska i Vlada namjeravaju povući ove godine iz EU fondova, rekao je Marčetić.

Do sastanka s ministrom svi centri dostavit će podatke o tome koliko su županije, gradovi i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložili novca u pripremu gradnje centara, rekao je i upitao hoće li novi ministar imati toliko snage da svi prihvate neku novu koncepciju zbrinjavanja otpada iako je kroz nacionalne dokumente definirana gradnja 13 centara još 2013. godine.

Vijećnik Mihovil Stanišić (HKS) kritizirao je sporost postupka i uvođenja selekcioniranja otpada, ističući kako mu je trebalo dvije godine rada u povjerenstvu da shvati “kako je trebalo proizvesti što više otpada da bi se opravdao plan izgradnje centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori i prikazalo da je on bio održiv”.

Po njegovu mišljenju, najveća je pogreška bila odbaciti nacrt studije za gospodarenjem otpadom bez alternative, uz argument da ona nije dovoljno stručna. Time se samo izgubilo vrijeme, rekao je te ustvrdio kako na Babinoj gori neće zaživjeti projekt u planiranom obliku, s mikrobiološkom obradom, nego tehnologija ekološkog gospodarenja otpadom.

Neka centar bude na Babinoj gori, ali po sasvim drugoj tehnologiji. I ne slažem se da čekamo naputke s nacionalne razine. Već sada je vidljivo da će se 90 posto iz nacrta odbačene studije, na kojoj je radio ministar, ugraditi u neki budući dokument i čemu gubiti vrijeme i čekati – nema vremena jer će Ilovac biti zatvoren najkasnije 2020. ili 2022., zaključio je Stanišić.

Odlagalište Ilovac već godinama stvara brdo, koje je sada na 126 metara nadmorske visine, a može rasti do 138 metara, što znači da su raspoloživa još 123.532 kubična metra, rekao je za Hinu djelatnik “Čištoće” Fran Ožanić.

Budući da se na Ilovcu odlaže otpad od 1978. godine za 30.000 kućanstava, dosad je na njemu odloženo više od milijun prostornih metara komunalnoga i neopasnog otpada. Odlagalište je u fazi provođenja sanacije i zatvaranja, ali se do izgradnje novoga njime mora koristiti.

Direktor “Čistoće” Damir Jakšić rekao je za Hinu da je prošle godine na Ilovac odloženo 23.000 tona otpada te da bi takvim tempom moglo izdržati još četiri godine, dulje samo uz pojačano selektiranje, za što je potrebno ulaganje u automatske sortirnice i izgradnju kompostane za biootpad.

Komentiraj