Karizmatični londonski gradonačelnik i zastupnik u parlamentu Boris Johnson u nedjelju je rekao da će poduprijeti kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU-a, što je udarac za aktualnog premijera Davida Camerona četiri mjeseca prije održavanja referenduma o tom pitanju.

“Poduprijet ću kampanju za odlazak iz Europske unije”, rekao je Johnson za televiziju iz svog doma u Londonu, dodavši da je odluku donio teška srca. Kazao je i da ne kani sudjelovati u tv-raspravama protiv kolega iz vlastite stranke.

Pohvalio je Cameronova nastojanja da ponovno pregovara o dogovoru s EU-om, no smatra da “nitko ne može kazati kako je ovo temeljna reforma ni EU-a niti odnosa Velike Britanije i EU-a”.

Dodao je da voli Europu i Bruxelles, u kojemu je dugo živio, no da ne treba miješati ljepote Europe, putovanja europskim zemljama, odličnu hranu i prijatelje iz drugih zemalja s političkim projektom pokrenutim prije više desetljeća koji u ovom trenutku prijeti da izmakne vlastitoj demokratskoj kontroli, objasnio je.

Njegov ulazak u kampanju na strani zagovornika Brexita prepreka je Davidu Cameronu, koji je dosad uspijevao ibjeći prebjege važnih članova Konzervativne stranke, poput ministrice unutarnijh poslova Therese May.

Obećao je da će poduprijeti ostanak Davida Camerona na premijerskoj dužnosti bez obzira na ishod referenduma.

Komentiraj

FOTO:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.