Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak u Opatiji da je ta stranka pred drugim velikim povijesnim zadatkom vraćanja ponosa Hrvatskoj, a kritizirajući Vladu ustvrdio je da su saveznici pod pritiskom Srbije otkazali dolazak na vojni mimohod jer naša diplomacija nije bila kadra te aktivnosti pripremiti.

Vladajući su inzistirali na vojnoj paradi u Zagrebu i to bi bilo dobro da je motiv bila opća dobrobit, ali im je “motiv bio neutralizirati Knin, taj spoj naroda, branitelja, Franje Tuđmana i oduševljenja,” rekao je Karamarko je na klauzuri stranke za 8. izbornu jedinicu, održanoj pod nazivom “Živimo Hrvatsku!”.

“Nisu u paradu uspjeli dobiti nikoga od saveznika, otkazali su pod pritiskom Srbije, očito je da diplomacija nije bila kadra te aktivnosti pripremiti,” rekao je Karamarko.

Haški sud je demontirao priču o zločinačkom pothvatu, jasno je da je na Hrvatsku izvršena agresija koordinirana iz Srbije i sa Srbijom, u cilju stvaranja velike Srbije, rekao je. Veselimo se 5. kolovozu jer je tada osobođena Hrvatska, slomljena je kralježnica ideje o velikoj Srbiji i to je trebalo objašnjavati našim saveznicima, poručio je.

Hrvatska želi najbolje odnose sa Srbijom, ali ona se, kazao je, mora suočiti s činjenicama iz povijesti i biti svjesna da se odnosi sa susjedima ne mogu voditi na bazi mitova. Peti kolovoza jest tužan dan, ali za sve one koji su sanjali veliku Srbiju, poručio je.

 

  • “Pozivamo Vladu da bude s nama u Kninu, a oni neka obave svoj posao i objasne saveznicima zašto slavimo taj dan, kao i onima u Srbiji”, rekao je Karamrko.

 

Govoreći o stanju u zemlji, Karamarko je rekao da je situacija u Hrvatskoj sada dramatična, a premijeru Zoranu Milanoviću je poručio da “mora služiti, a ne ovako loše vladati svojim narodom”.

Mladi odlaze, uz sadašnji pad stanovništva 2050. Hrvatska će imati 3,2 milijuna stanovnika; u zadnje 3,5 godine ukinuto je oko 200.000 radnih mjesta, svaki četvrti blokirani je zaposlen i s njih 330.000 u dužničkom ropstvu nalaze i njihove obitelji, oko milijun ljudi, rekao je Karamarko.

“Vlada ne radi apsolutno ništa da bi rješila tu situaciju, rezultat njihova rada je zaduženje od dodatnih 100 milijarda kuna”, a ukupno zaduženje svih prethodnih vlada bilo 212 milijarda. U tri godine nije učinjena ni jedna reforma, vlast se bavila kadriranjem i sinekurama, uništila poduzetnike nizom pogrešnih poreznih mjera a Porezna uprava postala je dio represivnog aparata umjesto da bude servis građana.

“Ušli smo u eru političkih obračuna preko pravosuđa i porezne uprave,” ocijenio je.

“Hrvatska mora bolje iskoristiti svoj strateški položaj, proizvoditi više hrane, koje se sada oko 70 posto uvozi. Kada HDZ preuzme odgovornost, bit će potrebno razgovarati s ljudima iz tzv. uvoznog lobija, s kojima ćemo neke stvari morati dogovarati”, rekao je.

Naglasio je da kao predsjednik stranke za sebe ne želi i ne treba ništa i poručio okupljenima da ih neće iznevjeriti i osramotiti i da mu je Hrvatska na prvom mjestu.

HDZ prošao svoju katarzu, rekao je i poručio da oni, koji misle da će im stranka pomoći da se obogate, bolje sada napuste HDZ.

HDZ ima program gospodarskog oporavka, u tijeku je izrada provedbenih dokumenata i stranka “dolazi spremna”, rekao je.

Ponovio je i da su Pelješki most, koji spaja domovinu, “oni napadali, a sada kažu da izgradnja samo što nije počela, iako su iz Bruxellessa poručili da zahtjev o tome nisu dobili.” Rekao je i da su “bili za ukidanje županija, a sada kažu da je to dobra stvar” te da “očekuju da će se pred izbore prošvercati i opet prevariti narod.”

Komentiraj