Bliski istok bit će sigurniji nakon dogovora o iranskom nuklearnom programu, rekao je američki državni tajnik John Kerry u nedjelju u Kairu po završetku “strateškog dijaloga” s egipatskim saveznikom i uoči sastanka u Dohi s kolegama iz šest sunitskih monarhija u Perzijskome zaljevu.

“Nema nikakve sumnje da će Egipat i sve zemlje u regiji, bude li se dogovor iz Beča primjenjivao, biti sigurniji nego što su sad i što su ikad bili”, rekao je Kerry na tiskovnoj konferenciji s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem u Kairu.

 

  • Egipat je prva postaja Kerryjeve turneje po regiji kojom želi smanjiti zabrinutost sunitskih saveznika zbog dogovora koji su u srpnju postigli šijitski Iran i šest velikih sila.

 

“Sjedinjene Države i Egipat priznaju da Iran sudjeluje u destabilizacijskim aktivnostima u regiji i zato je važno osigurati da iranski nuklearni program bude u cijelosti mirnodopski”, dodao je.

Egipat i druge zemlje na tom području, pa tako i Saudijska Arabija, sumnjaju da Iran želi proširiti svoj utjecaj na Bliskom istoku i optužuju ga da se miješa u njihove unutarnje stvari.

Kerry još treba u Kairu razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem nakon čega će u nedjelju kasno navečer otputovati u Dohu.

U okviru tog putovanja koje se završava 8. kolovoza, posjetit će jugoistočnu Aziju, ali ne i Izrael, postojanog saveznika SAD-a i najžešćeg protivnika dogovora s Teheranom.

Komentiraj

FOTO:Olivier Douliery/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.