Sud u Zimbabveu u srijedu je podignuo optužnica protiv organizatora safarija nakon smrtonosne hajke na lava Cecila, koja je izazvala val gnjeva u svijetu, a sudskom ročištu nije nazočio lovac koji ga je ustrijelio, bogati američki zubar.

Sutkinja je uz jamčevinu od 1000 dolara do procesa 5. kolovoza pustila profesionalnog lovca Thea Bronkhorsta, optuženog što nije spriječio ilegalni lov.

Drugi optuženik Honest Tyrine Ndlovu, vlasnik farme na kojoj je nađena ubijena životinja, odgovarat će u četvrtak na sudu u Hwangeu jer je dozvolio ilegalni lov na svom zemljištu.

 

  • Palmer je poznat među američkim lovcima koji love lukom i strijelom, navodno najprihvatljivijim oružjem za koje se često govori da je u skladu s prirodom.

 

 

Na raspravi se nije pojavio američki lovac Walter James Palmer. On je otputovao iz Zimbabvea prije nekoliko dana i prije izbijanja skandala.

Lav Cecil je životinja kojoj su se godinama divili milijuni posjetitelja nacionalnog parka Hwange u Zimbabveu. Walter James Palmer, američki stomatolog i strastveni lovac uz pomoć lokalnih vodiča namamio je Cecila izvan nacionalnog parka. Najprije su ga ranili samostrelom, potom ga gonili četrdesetak sati, a nakon toga dokrajčili vatrenim oružjem, odrubili mu glavu i oderali kožu, rekao je konzervator parka Johnny Rodrigues.

Palmer, koji je priznao sudjelovanje u safariju, još nije iznio svoju verziju događaja.

On je navodno platio dvojici organizatora safarija 50.000 eura da bi ubio lava crne grive u Zimbabveu starog 13 godina, miljenika posjetitelja Nacionalnog parka Hwange, koji je dominirao parkom u kojem je rođen.

U utorak je Palmer, koji lovi lukom i strijelom, izrazio žaljenje i rekao da je vjerovao mjesnim profesionalnim lovcima da lovi u legalnim okvirima.

Prema nevladinoj udruzi Zimbabwe Conservation Task Force (ZCTF) lovci su uzalud pokušavali uništiti Cecilovu GPS ogrlicu, prije nego su mu odrubili glavu kao glavni trofej.

Palmer je poznat među američkim lovcima koji love lukom i strijelom, navodno najprihvatljivijim oružjem za koje se često govori da je u skladu s prirodom.

Jug Afrike bogat je raznim životinjskim vrstama i privlači lovce iz cijelog svijeta.

Ako plate dozvole za lov, ti su safariji dopušteni i velik su izvor prihoda za lokalne vlasti, iako redovito izazivaju polemike.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.