HDZ-ov saborski klub u četvrtak je stao u obranu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, za kojega iz oporbe ističu kako ne može obnašati ministarsku dužnost nakon što je tjednik “Novosti” Srpskog narodnog vijeća objavio njegovu fotografiju s kapom za koju tvrdi da je ustaška.

 “Ako je netko, kao povjesničar, iznosio rezultate svoga istraživanja, sazovimo tematsku sjednicu odbora, neka povjesničari diskutiraju, suoče se se povijesnim argumentima. Nemojmo to svoditi na naslove tiskovina”, rekao je Jasen Mesić (HDZ) nakon stanke koju je zbog ministrove fotografije zatražilo deset klubova.

Upozorava da svatko u Hrvatskoj ima pravo napisati što želi i “to mu još financira hrvatska država iz proračuna”. “Tako je vrlo lako baviti se poslom”, rekao je. Mesić tvrdi kako postoje informacije da su se i urednici “Novosti” u mladim danima mogli “uhvatiti u sličnim situacijama na koje ne bi bili ponosni”.

Opetovao je da je HDZ protiv svih totalitarizama, fašizama, komunizama i svih ‘izama’ koji zatiru slobodu govora, mišljenja i izražavanja.

Mesić je podsjetio da se mnogi dužnosnici, pa i oni koji su danas predsjednici nama susjednih zemalja, “mirno gledaju u ogledalo” iako su se slikali s kokaradma. Pa i mi u Saboru nismo svi ustali kad se u Srbiji relativizirao četnički pokret i proglašavao antifašističkim, naglasio je Mesić, pozivajući na “iste principe i aršine”.

Milivoj Špika (Klub HSLS/BUZ-a) “besmislenim” drži pozive da se zastupnici trebaju izjašnjavati o navodima o antifašizmu, podsjećajući da su zastupnici prisegnuli na Ustav i time se jasno očitovali.  Ljuti ga i što se glavnina rasprava svodi na ideologiju, što se ne govori o gospodarstvu, zapošljavanju, problemima koji muče građane svaki dan.

“Nećemo valjda dopustiti sebi da na ovom mjestu raspravljamo možda i o princu Harryju, koji se vidio pod nekim čudnim znakovima. Hoćete li sutra raspravljati o kolegi Stanku Grčiću, ili možda o Stjepanu Mesiću, o kolegi Peđi Grbinu”, upitao je kolege zastupnike.

Minstra kulture napao je laburist Jaroslav Pecnik, poručivši mu da “mora otići zbog duhovne higijene ovog društva”. Već prvi ministrovi potezi pokazivali su kako se ne snalazi u funkciji, ukazali su, ne samo na njegov ideološki background, već i na ono što slijedi, a to je osvetnički pohod prema onima koji drukčije i suprotno misle, a sve u duhu antikomunističkog manifesta gospodina Karamarka, ustvrdio je Pecnik.

Milorad Pupovac (SDSS) kaže da problem nije kapa, već ono što je ispod nje. Vremena su, kaže, bila takva da su ljudi nosili razne kape, “bio je košmar i kaos” u kojem se mnogi nisu snalazili. Problem je u tome što je ispod kape i zastupa li se to ustrajno i dosljedno, rekao je Pupovac.

 Upitao se i kome Jasenovac može biti mjesto koje Hrvatski sabor ne bi trebao komemorirati, kome osuđeni ratni zločinac iz 2. svjetskog rata i pripadnik nacističkih formacija može biti osoba koju treba veličati, kome antifašizam može biti floskula.

Šandor Juhas (Klub nacionalnih manjina) ističe kako se gubi iz vida da su hrvatski građani bili na strani pobjednika, da su sredinom 20. stoljeća sudjelovali u briljantnoj pobjedi protiv totalitarnog fašističkog režima, a krajem istog stoljeća opet su bili na strani naprednih snaga i izašli kao pobjednici u rušenju totalitarnog komunističkog režima. Te vrijednosti trebamo njegovati, naglasio je zastupnik.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.