Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u ponedjeljak, govoreći o HOS-ovoj ploči s pozdravom Za dom spremni! koja je iz Jasenovca premještena u Novsku, da treba naći rješenje prihvatljivo većini ljudi, poglavito hrvatskim braniteljima i onima koji žale za žrtvama Jasenovca.

„Oni koji žele manipulirati, izvući neku korist od toga, ti me uopće ne zanimaju. Zanimaju me ljudi, branitelji, ali i oni koji žale za žrtvama Jasenovca, moramo tražiti rješenja koja su njima prihvatljiva, o sitnim kalkulantima, manipulatorima koji će se ubacivati u politički prostor o njima ne treba voditi računa“, rekao je Jandroković na Hrvatskom radiju komentirajući najave pojedinih političara da će, ukoliko se zakonom zabrani korištenje pozdrava ZDS, organizirati referendum o načinu izbora manjinskih zastupnika.

Pozvao je da se, ne samo o toj, nego i o drugim temama „smire strasti“. Ponekad  mi se čini da, o čemu god u Hrvatskoj razgovarali, prevladava neka vrsta „javne histerije u kojoj ili jesi ili nisi“, ocijenio je Jandroković u emisiji Hrvatskog radija, ‘S Markova trga’.

Upozorio je pritom kako je najlakše donijeti rješenja koja se lome preko koljena, ali ona nisu dugoročno održiva.

Naglasio je da pozdrav Za dom spremni ! u Jasenovcu ima svoju pravnu, ali i etičku i civilizacijsku dimenziju.

Što se tiče pravnog rješenja, u grbu HOS-a postoji pozdrav ZDS, grb je registriran u Ministarstvu uprave. Dakle, pravno ovdje nije jasno pitanje. Neki se pozivaju na odluke Ustavnog suda, ali taj pozdrav je neprijeporno pozdrav koji je bio u vrijeme ustaškog režima, ali je korišten i na grbovima HOS-a u Domovinskom ratu, rekao je Jandroković, poručivši da se tu ne može tražiti samo pravno rješenje.

Ovdje moramo biti malo širi i uvažavati i povijesne okolnosti i etičke dileme, ali i za to je nužno međusobno uvažavanje, tolerancija, naglasio je predsjednik Sabora.

Na konstataciju kako premještanjem ploče u konačnici nitko nije zadovoljan, Jandroković je uzvratio kako se često dogodi da su rješenja koja ne zadovoljavaju sve „možda jedina moguća“.

„Da se išlo jednostrano, da se uvaže argumenti samo jedne strane, onda često dolazi do nestabilnosti. Vlada, a i državni vrh, ne žele rješenje koje neće biti dugoročno održivo. Dakle, pokušavamo kroz razgovor u što tolerantnijoj atmosferi, uz uvažavanje svih žrtava (…) doći do najboljeg mogućeg rješenja”, naglasio je Jandroković.

„Potpuno promašenim“ nazvao je SDP-ovo ustrajavanje da se izbor tri ustavna suca ‘veže’ osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Takva je odluka, kaže, potpuno promašena, to je jedan u nizu pogrešnih poteza predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Smatra i kako je u slučaju Agrokora važnije da se odgovorni suoče s pravdom,  a manje je bitno da se o tome politikantski raspravlja u Saboru.

Za proteklu godinu, od kada su (11. rujna 2016.), održani parlamentrani izbori, kaže da je bila zahtjevna i napeta politička godina.

Bilo je puno izazova, puno iznenadnih situacija. Izazovi su veliki, ali imamo dobre gospodarske rezultate, kreću neke važne reforme, poput obrazovne, tako da s optimizmom gledam u iduću godinu, poručio je Jandroković u emisiji S Markova trga urednice Sanje Rabuzin Pavić.

Komentiraj