Budući turski premijer Binali Yildirim, izabran u nedjelju za novog predsjednika vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP), rekao je da će prioritet njegove vlade biti novi ustav kojim će se uvesti izvršno predsjedništvo, čime će predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobiti široke ovlasti koje je oduvijek želio.

Govoreći na izvanrednom kongresu stranke, Yildirim je također rekao da će nastaviti borbu protiv Islamske države i kurdskih militanata u zemlji i Siriji, ističući da se promjena na čelu vlade neće na to odraziti.

“Problemi ove nacije i ljubav prema ovoj naciji dužnost su predsjednika”, rekao je. “Novi ustav bit će za izvršni predsjednički sustav”, kazao je i dodao da je to već stvarnost.

Europskoj uniji poručio je da mora prekinuti “nejasnoću” u pogledu svoje migracijske politike jer Turska mora znati što želi.

Također jer rekao da će Turska nastaviti raditi na poboljšanju situacije s ljudskim pravima i demokracije u zemlji neovisno o tome hoće li postati članicom EU-a.

Yildirim, dosadašnji ministar prometa i Erdoganov bliski saveznik već dva desetljeća, bio je jedini kandidat za vođu stranke i prema tome novog premijera.

On će zamijeniti Ahmeta Davutoglua koji je ovaj mjesec odlučio povući se s dužnosti zbog neslaganja s Erdoganom.

Komentiraj