Izložba “Paradigma kostima/figure u teatru objekta”, istraživački projekt umjetnica Krune Tarle i Ivane Bakal posvećen novom odnosu likovne umjetnosti i kazališta, otvara se  u četvrtak, 25. svibnja u Galeriji ULUPUH.

Predstavit će se djela umjetničkog opusa dviju umjetnica, koja nisu samo ilustrativni element u službi dramaturgije teksta.

Izložba pokazuje na koji se način kostimi, figure, lutke i maske mogu pretapati i prelaziti međusobne granice, ali i koliko je u razvoju kazališne umjetnosti važan doprinos kostimografa, koji su se svojim pristupom približili poimanju kostima kao autonomnog bića.

Ivana Bakal izlaže objekte, instalacije u prostoru – Djetinjstvo, nastalom u suradnji s Dianom Mihalić), Lutka GO i Crna kraljica, koji su nastali u sklopu projekata vizualnog kazališta ili u sklopu projekata istraživanja teatra objekta.

Kruna Tarle predstavlja objekt iz predstave “Sretni princ”, koju je izradila Vesna Balabanić, a koji se u tijeku scenske igre pred očima gledatelja transformira iz maske za tijelo u kostim, a potom i u lutku.

U slide-showu će se predstaviti likovni i kostimografski radovi Ivane Bakal kao i kazališni radovi iz predstava i umjetničkih radionica Krune Tarle, a u video prezentaciji odabrani segmenti iz predstava Krune Tarle.

Za otvorenje je najavljena scenska izvedba prizora iz predstave “Nadir”, autorskog projekta Krune Tarle i ansambla Fasade.

Pod vodstvom umjetnica predstavljenih na izložbi, na dan otvorenja će se održati jednodnevna radionica “Junk Puppet”, namijenjena starijima od 15 godina.

Radionica se najavljuje kao svojevrstan dijalog s najrazličitijim, otpadnim materijalima, tvarima, objektima ili dijelovima koji su ispali iz konteksta i koji će se, u procesu spontane igre i tehnikom 3D kolaža, oblikovati u figuru, lutku, kostim, masku.

Za radionicu je potrebna prethodna prijava, a objekti nastali na njoj postat će sastavni dio izložbe.

“Paradigma kostima/figure u teatru objekta” je drugi dio istoimenog projekta nastao u suradnji s Galerijom TTF, Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Projekt spaja likovni i kazališni izričaj u jedinstvu teorijskog i praktičnog, a realizira se kroz izložbe i radionice.

Izložba će se u Galeriji ULUPUH moći razgledati do 1. lipnja,

Uz izložbu je raspisan i natječaj za mlade kreativce, “Junk Puppet”, u kojem se svi do 18. godine starosti pozivaju da izrade scensku lutku/kostim/objekt od odbačenih materijala.

Zainteresirani trebaju poslati fotografije svojih uradaka do 29. svibnja na adresu [email protected]

Komentiraj