Mianmarska političarka Aung San Suu Kyi pozvala je u srijedu na pregovore tri glavna mianmarska čelnika u trenutku kad privremeni rezultati izbora od nedjelje njezinoj stranci pripisuju povijesnu pobjedu.

“Građani su izrazili svoju volju na izborima”, napisala je ona u pismu naslovljenom šefu vojske Min Aung Hlaingu, predsjedniku Thein Seinu i utjecajnom predsjedniku parlamenta Shwe Mannu.

“Željela bih vas pozvati sljedećeg tjedna na razgovore o pomirenju, u trenutku koji vam odgovara”, dodala je ona u pismu koje je objavila njezina politička stranka Nacionalna liga za demokraciju.

Mianmarski predsjednik odgovorio je da će organizirati traženi sastanak ali nakon što se dovrši službeno prebrojavanje glasova, objavio je ministar informiranja Ye Htut na Facebook stranici.

Rezultati izbora objavljuju se svakodnevno na kapaljku ali Liga već premoćno zauzima vrh.

Liga je osvojila 56 od 61 mjesta donjeg doma parlamenta prema rezultatima objavljenima u srijedu, što znači da je stranka Aung San Suu Kyi osvojila 90 posto mjesta prema rezultatima poznatima u oba doma.

Povijesna alternativa teoretski je na snazi. Ali pristaše Aung San Suu Kyi brinu što bi mogao biti odgovor vojske na rezultate najavljene s biralištima.

Na prethodnim nacionalnim izborima ocijenjenima slobodnima 1990. hunta je dopustila Ligi da se kandidira i pobijedi. No, rezultati izbora nisu priznati.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.