Osnivač HDSSB-a i prvi na listi za 4. izbornu jedinicu Branimir Glavaš izjavio je u petak u Donjem Miholjcu da HDSSB neće unaprijed davati podršku ni lijevim, ni desnim političkim opcijama, nego će tek nakon izbora razgovarati o sudjelovanju u Vladi, i to s osobom kojoj će predsjednica države povjeriti mandat za sastav nove Vlade.

Govoreći na predizbornom skupu Glavaš je ocijenio da se mediji nadmeću u “obmanjivanju javnosti” da je HDSSB skriveni igrači lijevih ili desnih, a za današnju izjavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića kako HDSSB igra skrivenu igru i da će nakon izbora podržati SDP-ovu koaliciju rekao je da je to “podmukla laž” u kojoj nema istine.

Ponovio je kako je službeni stav stranke da neće voditi nikakve razgovore ni s lijevim, ni desnim političkim opcijama, dok ne prođe izborni ciklus.

Kada bude poznato kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastav nove Vlade, tada će to za nas biti legitimno, i politički obvezujuće, i mi ćemo tek tada s tom osobom razgovarati o našem sudjelovanju u budućoj Vladi, poručio je Glavaš.

 Pozvao birače da ne nasjedaju na priče da se HDSSB unaprijed prodao, lijevima ili desnima, kako bi im omogućio da sastave buduće saborsku većinu ili novu Vladu, dodavši kako će HDSSB poštovati ustavnu odluku hrvatske predsjednice o tome kome će dodijeliti mandat za sastav Vlade.

  •  Glavaš je najavio kako će uvjeti za sudjelovanje HDSSB-a u budućoj Vladi biti vezani isključivo uz prosperitet Slavonije i Baranje, a proizlazit će iz stranačkih programskih načela, od kojih se “neće odstupiti ni milimetra”.

Ocijenio je kako su Slavonci i Baranjci prepoznali HDSSB kao svoju stranku, koja nema alternativu u lijevim i desnim nacionalnim političkim opcijama, navodeći kao primjer listu HDZ-a u toj izbornoj jedinici, koju predvodi Milijan Brkić iz Zagreba, koji, kako tvrdi Glavaš, “ne zna ništa o problemima Slavonije i Baranje, i slavonskih ljudi”.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin rekao je kako vjeruje kako će stranka nakon izbora, kroz svoje ljude u novoj Vladi razviti Slavoniju i vratiti joj dostojanstvo te kako stranka želi sudjelovati u Vladi, jer se tamo donose najvažnije odluke za budućnost Hrvatske i Slavonije.

Prepoznali smo poljoprivredu, prehrambenu i prerađivačku industriju, kao temelj razvoja našega kraja i otvaranja novih radnih mjesta. Nakon izbora preselit ćemo Ministarstvo poljoprivrede, tamo gdje mu je mjesto, u Slavoniju, gdje se odvija većina hrvatske poljoprivredne proizvodnje, poručio je Vulin.

Rasli smo godinama i sada smo respektaibilna politička snaga, ne samo u Slavoniji, nego i na nacionalnoj razini, a sada je važno je da dođemo u priliku provesti naš program kroz novu hrvatsku Vladu, kazao je osječko-baranjski župan i kandidat na listi Vladimir Šišljagić.

Kandidat s liste Josip Salapić ocjienio je kako je vrijeme je da Slavonija prestane biti autobusni kolodvor za odlazak iz Hrvatske, te da mora biti zemlja prosperiteta, a to je moguće jedino ako HDSSB nakon izbora uđe u novu hrvatsku Vladu.

Kandidat s liste Dinko Burić ocijenio je kako su Slavonija i Baranja danas žrtva, kako je rekao, “lopovske politike Sanaderove HDZ-ovske vlasti i nesposobne politike Milanovićeve kukuriku vlasti”, a da “narod koji iznova bira lopove, kriminalce i nespobonjakoviće, nije žrtva, nego postaje suučesnik”.

Na skupu je postrojen i dio pripadnika nedavno ustrojene Slavonske sokolske garde (SSG), u crnim odorama, s obilježjima HDSSB-a, čije je osnivanje izazvalo negativne reakcije nekih stranaka i udruga, koji su to nazvali osnivanjem stranačke vojske, a što su u HDSSB-u odbacili kao neutemeljeno.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Daniel KASAP
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.