Od početka migracijske krize u Hrvatsku je do sada ušlo više od 250.000 izbjeglica i migranata od kojih je najveći broj istočnu granicu sa Srbijom prešao na području Bapske, gdje priljev ne jenjava te je samo do 15 sati u nedjelju tim područjem na putu prema zapadnoeuropskim državama prošlo 6.166 osoba.

Čim prijeđu hrvatsku granicu, hrvatska policija izbjeglice i migrante autobusima prevozi do prihvatnog centra u Opatovcu, a odatle se autobusima ili vlakovima odvoze prema zapadu i granici sa Slovenijom.

“Sada nije tako loše jer je sunčano i malo toplije, ali prošli tjedan kada su kiše padale bilo je hladno i tada je bilo teško”, kaže 36-godišnji Sadam iz Iraka koji je sa skupinom sunarodnjaka čeka kod srbijanskog mjesta Berkasovo iz kojega izbjeglice i migranti prelaze u susjednu Bapsku i na hrvatsko područje. Dodaje kako ne razumije zašto ih se stalno zaustavlja.

  • “Želimo prema Njemačkoj. A stalno nas netko prebrojava i zadržava. Mi ne želimo ostati, samo da nas se pusti da prođemo”, kaže.

Navodi kako je Srbiju prošao u vlaku koji vozi od Preševa, srbijanskog pograničnog mjesta s Makedonijom do Šida odakle se izbjeglice i migranti prevoze autobusima do Berkasova. Autobusi se prazne dva i pol kilometara prije prijelaza kod Bapske te su taj put migranti prinuđeni prijeći pješice.

U Brežicama, Dobovi i Rigoncima oko 11 tisuća migranata

U slovensko mjesto Rigonce dolazi nova skupina migranata, a trenutno je u Brežicama, Dobovi i Rigoncima više od 11.000 migranata, priopćila je u nedjelju navečer policija u slovenskom Novom Mestu.

Policija navodi kako u Rigonce, prema hrvatskim izvorima, dolazi nova skupina migranata, od oko 1500 ljudi koju je vlak dovezao u blizinu granice.

 

  • Zelenu granicu u Rigoncima danas (od ponoći do 18 sati), prešlo je više od 7300 migranata, a jučer prije polnoći još 1070 ljudi.

 

U prihvatnim centrima u Brežicama i Dobovi te u blizini Rigonca do 18 sati bilo je više od 11.000 imigranata.

Slovenski policajci se nose sa stanjem i dolazak stranaca pokušavaju što prije usmjeriti u prihvatne centre u Dobovi i Brežicama. Na zelenoj granici i prihvatnim centrima osiguravaju red i mir te sigurnost svih koji rade u prihvatnim centrima. U prihvatnim centrima policija osigurava zdravstvenu i humanitarnu skrb. Prema rasploživoj logistici i smještajnim kapacitetima policijski službenici ispratili su vlakove i autobuse koji nastavljaju put do smještaja u drugim prihvatnim centrima u zemlji, izvijestila je policija Novoga Mesta.

U Preševo do 15 sati stiglo oko 5.500 migranata

Srbijanski mediji javljau da je na jugu Srbije, u Preševu u nedjelju do 15 sati registrirano oko 4.500 izbjeglica i migranata, a još oko 1.000 ih je čekalo do to učine.

Po dolasku na područje prijelaza u Hrvatsku kod Berkasova, izbjeglice i migranti kratko se odmaraju, presvuku staru odjeću koju zamjene novom koju im dijele volonteri brojnih humanitarnih udruga. Staru odjeću i obuću i sve ono što im u tom trenutku više ne koristi jednostavno ostavljaju iza sebe te su posvuda goleme količine otpada koji ukloniti pokušavaju volonteri iz Češke i komunalnih službi Šida, ali i nekolicina zatvorenika iz zatvora u obližnjoj Srijemskoj Mitrovici koja su se za taj posao javila dragovoljno.

Po riječima Vladimira Andrića iz humanitarne udruge “Liječnici bez granica”, upravo velike količine otpada stalna su prijetnja mogućoj zarazi.

“Radimo kao i svaki liječnički tim u nekom gradu veličine oko 500 tisuća stanovnika”, rekao je novinarima Andrić dodajući kako izbjeglice i migranti do Berkasova dolaze umorni, pothlađeni i isrcrpljeni sa žuljevima na nogama ali kako je, iako im je zdravstveno stanje narušeno, jasna njihova želja da što prije nastave putovanje.

Komentiraj

FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.