Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač optužio je u nedjelju premijera Zorana Milanovića da je svojom politikom sukobljavanja sa susjednim zemljama vezano uz izbjegličku krizu Hrvatsku doveo u slijepu ulicu i istaknuo da od premijera na sastanku u Bruxellesu očekuje zaštitu nacionalnih interesa kako Hrvatska ne bi postala “magarac EU”.

“Hrvatskoj je potrebno spriječiti da Frontex, agencija za zaštitu granica Europske unije bude raspoređen na granici Hrvatske i Slovenije i time dođemo u opasnost postati sabirni centar EU. Tražimo od Milanovića da Frontex pojača zaštitu granica između Hrvatske i Srbije. Tamo moraju biti raspoređeni granični čuvari EU kako bi pomogli hrvatskoj policiji. To je nužno, a od Milanovića očekujemo i da vrlo jasno kaže da Hrvatska neće biti sabirni centar EU”, rekao je Kovač u izjavi za medije u povovdu izvanrednog sastanka u Bruxellesu o izbjegličkoj krizi.

  • Ako bi Frontex došao na granicu Hrvatske i Slovenije, postoji opasnost da Hrvatska, i to sad, kad se približava zima i u teškoj ekonomskoj situaciji, bude ta koja će skrbiti o velikom broju izbjeglica s Bliskog istoka za cijelu EU, upozorio je.

Milanović je griješio, doveo nas u nezgodnu situaciju,  no od njega sad očekujemo da na tom sastanku zaštiti nacionalne interese. “Hrvatska, gospodine Milanoviću, to od vas očekujemo, ne smije biti magarac Europske unije”, rekao je Kovač.

Izrazio je razočarenje Milanovićevom politikom koja je, rekao je i dovela do te konferencije u Bruxellesu. Konferencija se održava na prijedlog Slovenije uz podršku njemačke kancelarke Angela Merkel, Europske komisije i drugih članica EU, a Milanović ima šansu ispraviti danas svoju pogrešnu politiku, kazao je Kovač.

Istaknuo je kako je HDZ od početka tražio koordinaciju. Da su ti prijedlozi prihvaćeni, Hrvatska bi sada imala u prijedlog Europske komisije integrirane svoje prijedloge, a ne da dopuštamo da nam drugi ubacuju svoje ideje i prijedloge, kao što je ta o zaštiti granice između Hrvatske i Slovenije, kazao je.

“Od početka smo tražili da kvalitetno bude zaštićena između Hrvatske i Srbije. Vidjeli ste da je jedan od prijedloga da se identificiraju mjesta koja su propusna na granici izmešu Hrvatske i Srbije”, rekao je. HDZ je od početka tražio da hrvatska policija, zajedno s vojskom, zaštiti zelenu granicu, što se nije učinilo, dodao je i rekao kako su jasno tražili da samo onaj broj izbjeglica koji može biti prihvaćen u Sloveniji bude propušten na granici između Hrvatske i Srbije. “Ne da ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić dogovara bianco ček sa svojim srbijanskim kolegom Nebojšom Stefanovićem i pomaže Stefanoviću i Srbiji na uštrb Hrvatske i svoje pozicije. To nije pametno”, rekao je i naglasio: “Milanović ima šansu u Bruxellesu vrlo jasno tražiti cjelokupno europsko riješenje i tražiti pravednu podjelu odgovornosti za pitanja izbjeglica.”

Komentiraj