18:20 Odmah nakon izlaska iz zatvora Sanader je rekao kako se osjeća izvanredno. “Želim zahvaliti obitelji, koja mi je davala potporu, prijateljima, posebno onma koji su bili spremni dati nekretninu za jamčevinu i ovaj put, kao i prije četiri godine. Hvala i ovo troje odvjetnika koji su za mene najbolji odvjetnici u zemlji. Naš odnos je nadišao profesionalne okvire i siguran sam da smo svi skupa zadovoljni”, rekao je Sanader.

“Nisam pravni stručnjak, ali iz onog što mi kažu odvjetnici – ne zna se ni jedan slučaj da se na istom sudu istome čovjeku sudilo u četiri-pet odvojenih postupaka. Da je to spojeno, ja bih bio na slobodi”, dodao je, prenosi N1.

Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL

Kazao je da ga se držalo u zatvoru, pritvoru ili istražnom zatvoru čas iz jednog, čas iz drugog razloga navevši kako je to kršenje njegovih ljudskih prava, konvencija i zakona. Nije ogorčen na pravosuđe, nego je, kaže, nezadovoljan da se to može dogoditi.

Politiku nije želio komentirati jer, kaže, njome se više ne bavi. “To je završena stvar”, poručio je. Jedan je novinar rekao kako je novac ukraden za vrijeme njegovog mandata, što je razljutilo bivšeg premijera Hrvatske. “Tko je to dokazao? Tko je to dokazao? Ne, niti jedan sud to nije rekao. Odakle vam to? Ja sam vas pitao je li to dokazano? Je li mi išta dokazano? Šta je dokazano? Tko je to dokazao?”, odgovarao je.

Sanadera su pred zatvorom dočekali povicima ‘Legendo!’, ‘Ćaća’, a fanovi Facebook grupe ‘Ćaća se vraća’ doviknli su mu: ‘Ćaća, nemoj zaboravit dicu svoju’. Sanader im je odgovorio kako će ih pratiti na Facebooku.

HINA/ Mario VRANDEČIĆ
HINA/ Mario VRANDEČIĆ

17:48 Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader izašao je u srijedu iza 17,30 sati iz istražnog zatvora u Remetincu.

Sanadera je ispred zatvora, uz mnoštvo novinara, dočekala i nekolicina njegovih ‘pristaša’. Neki od njih već su u ranim poslijepodnevnim satima ispred Remetinca istaknuli natpis na vjetrobranskom staklu parkiranog automobila “Ćaća dica te tvoja čekaju”, a jedan je nosio plavu vjetrovku sa znakom HDZ-a i sloganom iz Sanaderove posljednje izborne kampanje “Pobjednički tim dr. Ivo Sanader”. Među okupljenima je bio i Vitaly Zdorovetsky, rusko-američka zvijezda youtubea, koji se trenutno nalazi u Zagrebu.

Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL

Sanader je izašao na slobodu bez jamčevine i ikakvih mjera opreza, a Uskok je odmah nakon objavljivanja odluke najavio žalbu na tu odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koja ne odgađa njeno izvršenje.

Odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić ranije su kazali da je temelj za Sanaderovo puštanje na slobodu odluka Ustavnog suda. “Iz te odluke proizlazi da nema opasnosti od bijega te da ne postoji ni jedan drugi razlog za određivanje istražnog zatvora”, kazala je Sloković.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak kazala je da je Županijski sud ukinuo istražni zatvor pozivajući se isključivo na odluku Ustavnog suda, koju tužiteljstvo iščitava na “malo drugačiji način”. “Smatramo da je ukidanje istražnog zatvora apsolutno zakonski neutemeljeno. Naravno imamo mogućnost žalbe višem sudu, ali nažalost kao ‘jocker’ nemamo ustavnu tužbu”, kazala je Mostečak.

Odluka Županijskog suda uslijedila je nakon što je Ustavni sud u utorak zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media.

  • Sanader je u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Prije dva tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena su dva pripremna ročišta u kojima je Sanader glavni optuženik – za novo suđenje zbog štete nanesene HEP-u i ponovljeni postupak u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Komentiraj

FOTO:Borna Filic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.