Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić pozvao je u nedjelju Europsku uniju na jedinstven pristup upravljanju migrantskom krizom i najavio da će i Srbija zatvoriti svoje granice za migrante učine li to Austrija, Slovenija i Hrvatska.

“Kroz našu zemlju je prošle godine prošlo 600.000 migranata. Brine nas to što EU nema jedinstvenu politiku i stav što da se dalje radi. I razne pojedinačne mjere država nas dovode u tešku situaciju”, rekao je Dačić.
On je rekao da će dalji koraci vlasti u Beogradu ovisiti prvenstveno o potezima zemalja na zapadnobalkanskoj ruti. 
“Dakle, moramo vidjeti šta Austrija namjerava učiniti, da li će zatvoriti svoju granicu, a onda kasnije, da vidimo da li će to učiniti Slovenija i Hrvatska. Onda bi i Srbija bila prinuđena jednostavno zatvoriti granice, jer mi nemamo mogućnosti da toliki broj ljudi ostane u Srbiji”, naglasio je Dačić u razgovoru za Deutsche Welle.
Dačić je ocijenio kao “veoma zanimljiv fenomen”  što migranti ne žele mijenjati rutu, te da nitko od njih nije išao preko Kosova, što je “vjerojatno zbog toga što se Srbija humano odnosila prema njima”.
Komentirajući mogućnost da migrantska kriza bude “instrumentalizirana” u izbornoj kampanji za prijevremene parlamentarne izbore koji se očekuju koncem travnja, srbijanski šef diplomacije rekao je kako bi se “nažalost moglo desiti da do zatvaranja granica, dođe baš u predizbornoj kampanji”.
“Međutim, vladajuće stranke u Srbiji do sada nisu zloupotrebljavale pitanje izbjeglica, niti se rukovodile time što je popularno a što nije, već su prije svega željele pratiti njemačke stavove vezane za ova pitanja”, naglasio je Dačić u intervjuu za DW, čije izvatke prenose i beogradski elektronički mediji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.