Na konferenciji za novinare o peticiji ‘Stop plagiranju u Hrvatskoj’ u ponedjeljak gostovao je Ivan Đikić, profesor i znanstvenik sa Goethe Universitäta u Frankfurtu u Njemačkoj. Đikić je istaknuo da je plagiranje rak rana hrvatskog obrazovnog sustava.

“Taj problem pogađa cijelo hrvatsko društvo. To nije problem samo Hrvatske, nego u svim zemljama. Razlika je način na koji ga shvaćamo i na koji se borimo protiv plagiranja. Tu toleranciju koja je danas prisutna želimo pretvoriti u nultu stopu tolerancije prema plagiranju. Radi se o tome da je plagiranje nedopustiva greška”, rekao je Đikić na konferenciji.

Komentirao je i ministra obrazovanja Pavu Parišića, koji se u Saboru branio od optužbi za plagijar. “U Njemačkoj su ministri podnijeli ostavku iz moralnih razloga da ne štete vladi i da pokažu primjerom da imaju moralnu odgovornost. To je nešto što žele uvesti za sve političare”, kazao je Đikić.

Dodao je da ‘Hrvatska ide u ponor’ i s time se moramo suočiti, prenosi Dnevnik.hr. Peticiju ‘Stop plagiranju u Hrvatskoj’ do sada je potpisalo više od 11 tisuća osoba, a pokrenulo ju je 18 inicijatora, znanstvenika, studenata.

Đikić je uoči konferencije gostovao u programu N1 televizije, gdje je komentirao komunikaciju s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom obrazovanja Pavom Barišićem. Kazao je da je u komunikaciji uvijek bio pristojan, te otkrio kako je nekoliko puta kontaktirao premijera i informairao ga o svojim potezima.

“Očekujem povratak te komunikacije na kulturnom nivou. Ono što se dogodilo u javnoj komunikaciji i nastupima vjerojatno je bilo u afektu. Rekao je par laži o meni, a rekao je da mogu otići i raditi drugdje, što je loša poruka i govori da je odlazak rješenje i poruka mladima. Nadam se da će se naša komunikacija vratiti na kulturnu razinu”, rekao je Đikić.

S Barišićem, kaže, nikada nije imao komunikaciju. “Mislim da nije toliko važan, dokazao je svojim radom da nije vrijedan tog mjesta. Građani ne znaju nijedan projekt koji je napravio na funkciji ministra, on nije vrijedan stručnog razmišljanja, a što je napravio kao plagijator, etičko tijelo u Saboru potvrdilo je i on je trebao podnijeti ostavku bez puno razmišljanja i bez napada na to etičko tijelo i znanstvenike koji su ukazali na to”, zaključio je.

Komentiraj