Bivši agent jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić, uhićen u ponedjeljak u Španjolskoj na osnovi raspisane međunarodne tjeralice u Hrvatskoj, u utorak je dopraćen do središnjeg istražnog suda u Madridu, a zasad je nepoznato hoće li i kada biti izručen Hrvatskoj.

„Uhićeni hrvatski državljanin još uvijek nije zatražio konzularnu pomoć, a veleposlanstvo u Madridu u kontaktu je s nadležnim institucijama u Španjolskoj“, kažu u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova.
Manfred Dauster, predsjednik sudskog vijeća na suđenju bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu, u utorak je rekao kako je Sindičića uhitila policija u Burgosu, gradu sa 178.000 stanovnika na sjeveru Španjolske.
Zasad je nepoznato zašto je ondje boravio. Lokalna policija u Burgosu i nacionalna španjolska policija nisu odgovorile na upit Hine.
Vinko Sindičić (73) se nekoliko puta trebao pojaviti na suđenju Perkoviću i Mustaču, kojima se sudi zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfrathausenu pored Münchena, ali se nije odazvao.
Sindičić je bio ključni svjedok u procesu 2008. u kojem je Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića.
Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine te je odslužio zatvorsku kaznu. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića 1978. godine, ali je 2000. oslobođen optužbe.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.