Iransko Vijeće čuvara, najviše zakonodavno tijelo u toj zemlji,  u srijedu je ratificiralo prijedlog zakona kojim se odobrava primjena nuklearnog sporazuma postignutog između Irana i šest svjetskih sila, objavila je agencija IRNA.

Povijesnim sporazumom sklopljenim 14. srpnja između vlade iranskog predsjednika Hasana Rohanija i šest svjetskih sila predviđa se ukidanje međunarodnih sankcija nametnutih Iranu u zamjenu za njegovo obvezivanje da se neće opskrbiti atomskim oružjem te da će ograničiti svoj civilni nuklearni program.
Iranski zastupnici odobrili su taj nuklearni sporazum u utorak sa 161 glasom za, 59 protiv i 13 suzdržanih, unatoč protivljenju oporbenih tvrdolinijaša.

Ratifikacijom je tekst postao zakon u Iranu, a nuklearni sporazum počet će se primjejivati pošto Međunarodna agencija za atomsku energiju podnese svoje konačno izvješće u prosincu.

Nuklearni sporazum ublažio je napetosti između Irana i međunarodne zajednice čime se ta zemlja ponovno vraća na svjetsku političku scenu.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.