Glazbenica koja se nakon uspjeha u pop glazbi okrenula jazzu, za Nacional priča o novom albumu jazz obrada jugoslavenskih hitova 50-ih i 60-ih koji sredinom travnja u formatu dvostrukog vinilnog izdanja izlazi pod nazivom ‘Naša velika pjesmarica’

Ovih dana na hrvatskim radijskim stanicama emitira se pjesma “Balada” grupe Indexi u vokalnoj jazz obradi Vesne Pisarović, nastala u suradnji sa slavnim američkim jazz glazbenikom Gregom Cohenom. To je jedna od 13 pjesama s nedavno objavljenog albuma za inozemno tržište “The Great Yugoslav Songbook”, a sredinom travnja objavit će ga pod imenom “Naša velika pjesmarica” za tržište bivše Jugoslavije.

Nakon statusa pop zvijezde na domaćoj estradi, pet albuma tijekom 2000-ih u Hrvatskoj i predstavljanja Hrvatske na Eurosongu 2002. s pjesmom “Everything I Want”, na kojem je osvojila 11. mjesto, Vesna Pisarović na iznenađenje mnogih u potpunosti se povukla s estrade i otišla u inozemstvo studirati jazz. Nakon školovanja u Haagu i Berlinu, u kojem i dalje povremeno živi, na Guildhall School of Music and Drama u Londonu magistrirala je pjevanje i dobila titulu magistrice glazbene izvedbe, smjer jazz pjevanje. Nakon albuma obrada pjesama Elvisa Presleya “With Suspicious Minds” u suradnji s poznatim američkim jazz glazbenicima, Vesna Pisarović krajem prošle godine za njemačku diskografsku kuću Jazzwerkstatt objavila je album jazz obrada starih jugoslavenskih hitova 50-ih i 60-ih pod nazivom “The Great Yugoslav Songbook”. Sredinom travnja album u formatu dvostrukog vinilnog izdanja “Naša velika pjesmarica” objavit će hrvatska diskografska kuća PDV Records.

U razgovoru za Nacional Vesna Pisarović govori o tome zašto je obradila pjesme iz tog razdoblja jugoslavenske glazbe i koje su je osobito privukle, otkriva kako je došlo do suradnje s Gregom Cohenom te zašto su joj tekstove za hrvatsko izdanje albuma napisali Boris Buden i Dejan Kršić te se prisjeća kada se zaljubila u jazz i onda odustala od estradne karijere…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

PREKOSaša Zinaja
Podijeli objavu
Prethodni članakPLOČE Ministar Krstičević i načelnik Šundov o vojnim nekretninama
Sljedeći članak‘ZORA RIĐOKOSA’ U TREŠNJI Je li Hrvatska dobila nove dječje junake?
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.