Vladina odluka o skidanju s popisa trgovačkih društava od strateškog interesa osam velikih tvrtki te najava njihove privatizacije uzbunila je u srijedu u poslijepodnevnom dijelu zasjedanja saborske zastupnike i dok je Ingrid Antičević Marinović iz oporbenog SDP-a ustvrdila kako “premijer Orešković državu vodi kao tajno društvo”, tom su odlukom iznenađeni i vladajući, a ‘mostovac’ Ivan Lovrinović rekao je da je to ‘raspašoj situacija’.

“Dok mi vodimo raspravu na temu imovine od strateškog interesa gospodin Orešković se oglasio kako je velika rasprodaja državne imovine u Hrvatskoj započela do te mjere da to više ne možemo zvati ni prodajom ni raspodjelom nego velikim sezonskim sniženjem”, rekla je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović, optužujući premijera Oreškovića da državu “vodi kao tajno društvo” rasprodajući ono što su generacije stjecale.

Vlada je u srijedu na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa ‘skinula’ osam tvrtki, za koje se predviđa privatizacija – Podravku, ACI, Končar-elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banka te Croatia osiguranje.

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker rekao je da ako je Vlada za nešto donijela odluku da nisu tvrke od strateškog interesa nego tvrtke koje će prodati, valjda će donijeti kriterije što, kako i zašto.
Takvu vladinu odluku protumačio je nasljeđenim stanjem.
“Vaše silno hvaljenje o dobrim makroekonomskim pokazateljima je naprosto prisililo ovu Vladu da mora doći do određenih prihoda koje ne može ostvariti iz famozne dobre naplate o kojoj ste vi pričali, nego naprosto mora doći na drugi način, a drugi način je jedino prodaja određenih tvrtki za koje Vlada će vjerojatno obrazložiti zašto ih smatra da nisu od strateškog interesa za RH”, naglasio je Šuker.
“Ja ne da se ne bih usudio dići ruku za to, nego se ne bih usudio dići ruku na Podravku”, rekao je Goran Marić (HDZ) koji smatra da se bez temeljite analize i elaborata ne smije tako nešto raditi.
Normalno je, kaže, da ako je nešto bilo strateško, onda ne može preko noći postati nestrateško, jer to onda znači da nije ni bilo strateško.
Branko Hrg (HSS) poručio je da se on “ne bi usudio dići ruku za prodaju” jer bi to, kaže, moglo imati dugoročne posljedice za Hrvatsku.
“Bez rasprave u Hrvatskom saboru i davanja mišljenja Vladi nije normalno da se raspravlja o prodaji Podravke kao temelja za to da u nemilim situacijama hrvatski građani imaju što jesti. Moj osjećaj je da je ovo kontinuitet i nastavak četverogodišnje aktivnosti vodstva Podravke te da je ona pripremana za ovo. Ne kažem da ne postoje tvrtke u kojima se udjeli mogu prodati, ali ne i Podravka”, poručio je Hrg apelirajući na očuvanje nacionalnih interesa.
Milorad Batinić (HNS) je mišljenja da na tržištu treba nastojati držati kontorolni paket te inzistirati na tome jer će se, kaže, u suprotnom dogoditi da Podravka više nema sjedište u Koprivnici nego u Mađarskoj.
Odluku o prodaji državnih poduzeća ‘mostovac’ Ivana Lovrinovića nazvao je ‘raspašoj situacijom’, a njegov stranački kolega Miro Bulj kazao je kako je u Saboru po prvi puta čuo za najavljene prodaje te je poručio kako on za tako nešto neće dići svoju ruku.
“Donosi se odluka o prodaji tih poduzeća na telefonskoj sjednici, a ima niz primjera koliko se milijardi kuna može uštediti kvalitetnim upravljanjem postojećom državnom imovinom. Ovo je raspašoj situacija”, rekao je Lovrinović u saborskoj raspravi koja je umjesto o lanjskom izvješću o upravljanju imovinom u vlasništvu RH popodne ‘skrenula’ na prodaju Podravke.
Ne dajte Podravku, apelirao je i Mile Horvat (SDSS) podsjećajući na primjer Belja prije privatizacije do koje je kaže, cijela Baranja bila zaposlena, a sada kada je sve rasprodano autobusi nezaposlenih iz tog kraja idu put Njemačke.
Kad se govori o upravljanju državnom imovinom ne mogu preskočiti kukavičje jaje prošle Vlade – uredbu oko načina imenovanja i izbora nadzornih odbora i uprave u dioničkim društvima u većinskom ili manjinskom vlasništvu RH, koju je donijela u trenutku kada je nije smjela donijeti, rekao je Šuker.
“Ta uredba je onemogućila u samom startu kvalitetno upravljanje državnom imovinom”, rekao je Šuker.
Šuker je istaknuo i kako je protiv prodaje Hrvatskih šuma, no dodao je kako one imaju golemu imovinu u vidu izletišta ili lovišta koje Hrvatskim šumama ne treba za obavljanje osnovne djelatnosti. “To je silna vrijednost koja nije privedena gospodarskoj svrsi”, kazao je Šuker dodajući kako je slična situacija i sa Hrvatskom elektroprivredom ili pak Croatia osiguranja.
“To je nešto što se mora procijeniti jer je nova situacija je dovela do toga da mnoge nekretnine koje su nekad puno vrijedile danas ne virjede ništa”, kazao je.

Komentiraj

FOTO:: Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.