Od prvih potvrđenih slučajeva gripe u Hrvatskoj, 21. prosinca prošle godine, do danas zabilježena su 282 oboljela od gripe, no broj prijavljenih slučajeva Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) raste iz tjedna u tjedan, doznaje se u petak od voditelja Odjela epidemiologije Bernarda Kaića.

Vrhunac epidemije očekuje se tijekom veljače, a budući da cjepiva ima svi građani koji se nisu cijepili mogu to još učiniti kod svog izabranog liječnika ili u najbližem zavodu za javno zdravstvo.

Ovogodišnje cijepivo protiv gripe sadrži sojeve virusa A – H1N1 i H3N2, i virus B, a za ovu je sezonu osigurano 260.000 doza cjepiva. Ta je količina procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje tijekom lanjske sezone gripe.

Cijepljenje se posebno preporučuju starijim osobama i kroničnim bolesnicima zbog mogućeg rizika za pojavu komplikacija osnovne bolesti.

Lani je zabilježeno više od 50.000 oboljelih od gripe, od kojih je petero umrlo.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.