Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) objavila je u srijedu kako je “zabrinuta zbog inzistiranja Vlade da probleme s otplatom kredita u švicarskim francima rješava jednostrano, bez dogovora, na način koji je upitno pravno održiv te koji dodatno ugrožava hrvatsko gospodarstvo” te apeliraju da se održivo rješenje za socijalno ugrožene dužnike donese dogovorno, na temelju analiza.

“HUP u potpunosti podržava odluku da se socijalno ugroženim osobama mora i treba pomoći, međutim, donošenje zakonskih rješenja kojima se štite interesi nekoliko desetaka tisuća hrvatskih građana od kojih je samo dio njih zaista socijalno ugrožen, a na teret svih ostalih građana smatra nepromišljenim”, stoji u reakciji te udruge.

Dodaju kako se “svjesnim guranjem banaka u gubitke i inzistiranjem da se trošak planirane konverzije u potpunosti prebaci na njih bez ikakve participacije i odgovornosti druge i treće strane, unosi dodatna pravna nesigurnost u zemlju, što doprinosi visokoj razini nepovjerenja potencijalnih ulagača”.

“Moguće negativne posljedice takve ishitrene odluke kao što su smanjenje proračunskih prihoda, kreditnih plasmana, i prema građanima i prema tvrtkama, povlačenje kapitala ili gašenje radnih mjesta u konačnici će opet platiti građani. Kao i troškove koji mogu proizaći iz gubitka sudskih sporova koji bi mogli uslijediti ako se predložena rješenja bez izmjena zaista i donesu. Posebno plaši lakoća donošenja takve odluke uz nedostatak temeljite analize procjene učinka. Kako pozitivnih, tako i negativnih”, ističu iz HUP-a.

Stoga apeliraju “da se održivo rješenje za socijalno ugrožene dužnike u švicarskim francima, sukladno uputama europskih i međunarodnih institucija, donese dogovorno, na temelju stručnih i detaljnih analiza i na način koji neće ugrožavati ionako krhki i preslabi oporavak hrvatskoga gospodarstva”.

 

  • Prijedlog zakonskog rješenja, prema kojem će se dužnici u švicarskim francima izjednačiti s dužnicima u eurima, sutra će biti na sjednici Vlade, a idući tjedan u Saboru, najavio je u srijedu potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

 

Grčić smatra da se radi o najboljem mogućem rješenju za građane zadužene u francima, jer će se ti krediti potpuno izjednačiti sa eurskim kreditima. “Značajno je da se obračunava sva razlika koja je eventualno više uplaćena u prethodnom razdoblju. Ona će biti priznata u smislu smanjenja rata koje će se plaćati od trenutka konverzije u euro, pa do roka u kojem će ta razlika biti pokrivena”, istaknuo je Grčić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Dodao je kako te rate zaista mogu biti i do 50 posto manje, kako se špekuliralo u medijima, ali samo u roku u kojem će se preplaćene tisuće eura vratiti građanima. Naveo je kako se radi o 52.000 do 53.000 građana zaduženim u švicarcima.

Već od 1. listopada banke bi trebale početi raditi izračune za sve zadužene u švicarcima i u roku od 45 dana sve te izračune poslati prema dužnicima koji bi potom trebali vidjeti što će se događati sa njihovim kreditima, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Glavnica zaduženih u francima otpisat će se odjednom kako bi se od 1. listopada u potpunosti izjednačila pozicija zaduženih u francima s onima zaduženim u eurima. Isto tako, cijeli teret te konverzije, prema riječima Grčića, platit će banke.

Iako bi konverzija iz švicarca u eure mogla stajati od 5,5 do 6,5 milijardi kuna, a po nekim bankarskim izvorima i 8 milijardi kuna, Grčić ne očekuju tužbe banaka.

“Ministarstvo pravosuđa je dobro razmotrilo sve scenarije i dalo svoje mišljenje o tome je li potencijalne tužbe banaka mogu uroditi plodom za njih” rekao je Grčić, dodavši kako državi nije bio cilj dovesti banke u nesigurnost “jer nam banke trebaju”.

Banke će, naveo je, imati određene gubitke u iduću godinu, dvije, a ti će im se gubici porezno priznati, pa će oni u tom razdoblju platiti značajno manje iznose poreza na dobit.

Komentiraj