Anto Magzan/PIXSELL

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) proslavilo je u četvrtak navečer sedam desetljeća djelovanja bogatim programom, među kojima i svečana skupština na kojoj su laureati u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog primili godišnje nagrade HDS za 2014. godinu.

Predsjednik HDS-a akademik Zoran Juranić uvodno je rekao kako se za “čovjeka sa sedamdeset ljeta obično kaže – eufemistički i izbjegavajući činjenicu o neumitnoj biološkoj starosti – da je u ‘časnim godinama’ što se može reći i za naše Društvo”.  Istaknuo je kako je za svoga djelovanja Društvo uspjelo nadvaladati i nadživjeti sve nepogode, pogotovo u prvim godinama kada su kriteriji ideološke pravovjernosti pogodivali podjelama među članovima, ali i one izvana, poput dnevnopolitičkih pokušaja insceniranja afera u novije vrijeme. S tim u vezi podsjetio je i kako je o 20. obljetnici Udruženja kompozitora Hrvatske (danas HDS) tadašnji predsjednik Natko Devčić napisao “Pravo je čudo da još postojimo”.

Direktor stručne Službe zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) HDS-a Nenad Marčec osvrnuo se na poslejdnjih deset godina njihova rada rekavši kako se u tome razdobnlju stalno povećao prihod, što se odnosi i na krizne godine, te da je udvostručio broj stalnih i pridruženih članova. Istaknuo je kako se iduće godine treba donijeti novi zakon o autorskim i srodnim pravima, a spomenuo je i medijske napise kako HDZ želi ukinuti ZAMP i angažirati Finu.

Zajedno s glavnim tajnikom HDS-a Antunom Tomislavom Šabanom, akademik Juranić uručio je godišnje nagrade Društva za prošlu godinu koja se sastoje od priznanja i plakete, rad akademske slikarice i keramičarke Ljerke Njerš.

Nagradu “Vatroslav Lisinski” za svekoliki doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu primio je pijanist Goran Filipec za album objavljen pod etiketom uglednoga međunarodnog nakladnika Naxos koji je u cijelosti posvetio integralnom klavirskom opusu hrvatskoga skladatelja Ive Mačeka (Maček – Complete Piano Music).

  • Za doprinos području muzikologije i glazbene publicistike Nagrada “Josip Andreis” uručena je dr. Vjeri Katalinić za dvojezičnu knjigu “Sorkočevići, dubrovački plemići i glazbenici” u izdanju Muzičkog informativnog centra KDZ 2014.

Nagradu “Franjo Ksaver Kuhač” za područje tradicijske glazbe primila je kantautorica i etnomuzikologinja Lidija Bajuk za autorske, te glazbeno-istraživačke projekte na temelju glazbene baštine međimurskog kraja.

Davor Gobac laureat je Nagrade “Milivoj Koerbler” za autorsko stvaralaštvo u području popularne glazbe za pjesme na jubilarnom 10. albumu grupe Psihomodo Pop “Ćiribu ćiriba” u izdanju diskografske kuće Dallas Records.

Nagradu  “Boris Papandopulo” za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne glazbe primio je Ante Knešaurek za skladbu Mjesec za simfonijski orkestar praizvedenu 6. studenoga prošle godine na otvaranju 51. Glazbene tribine Opatija.

Laureat Nagrade “Miroslav Sedak Benčić” za autorsko stvaralaštvo na području jazza je Borna Šercar za autorski projekt “Jazziana Croatica”.

Nagradu “Adalbert Marković” za afirmaciju položaja skladatelja i autorskih prava primio je Miroslav Drljača Rus za sustavnu afirmaciju hrvatskog stvaralaštva u svojstvu glavnoga glazbenog urednika Narodnog radija.

U ime nagrađenih zahvalila je dr. Vjera Katalinić rekavši kako je Društvo uvijek širilo fokus i aktualno reagiralo na izazove te je bilo ažurno u prepoznavanju kvalitete.

Slijedila je promocija knjižnih izdanja “Članovi” i “Kronika” urednice Erika Krpan koja su, kako je to rekao glavni tajnik, “stigla još topla iz tiskare”. Šaban je objasnio da su objavljena dva toma jer samo tom  s popisom članova ima 550 stranica.

  • Nakon promocije prikazan je dokumentarni film “HDS: 70 godina”  redatelja Tonija Volarića, a u predvorju Velike dvorane otvorena je istoimena izložba.

Program je zaokružen gala koncertom “Remek-djela hrvatske glazbe” na kojemu su ta djela izvodili Simfonijski orkestar, Zbor, Jazz orkestar, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, Ladarice i solisti: Adam Končić, Šimun Matišić, Marko Tolja, Dario Teskera, Ivana Garaj Korpar i Miroslav Živković.

Svečanost je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Komentiraj