Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je kako je odluka Vlade da predloži Saboru neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu i smjenu svih članova Vijeća za elektroničke medije, novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija.

Današnja odluka Vlade Republike Hrvatske da predloži Hrvatskom saboru neprihvaćanje izvješća  o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, te smjenu svih članova Vijeća za elektroničke medije, i zbog same odluke i zbog sadržaja obrazloženja, još je jedan u nizu poteza koji potvrđuje kako vlast ne tretira medije kao jedan od temelja demokratskog društva nego kao ratni plijen, priopćeno je u četvrtak navečer iz HND-a.
Nakon ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije u Ministarstvu kulture, kako bi se uništili neprofitni mediji, uslijedilo je neprihvaćanje izviješća o radu Hrvatske televizije i njenog Programskog vijeća u Hrvatskom saboru, kako bi na mjestu v.d. ravnatelja HRT-a bio postavljen čovjek koji se za to mjesto kvalificirao javno pokazujući da novinarstvo zamišlja kao služenje izbornim dobitnicima, navodi se u priopćenju.
HND drži da je neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije u 2014. zbog bizarnog razloga te posljedično „rušenje“ njene ravnateljice i predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić, kao i smjene svih članova Vijeća, novi napad vladajućih na neovisnost medija.
Prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu dodatno potvrđuje namjeru dokidanja medijskog pluralizma, ističe HND. Nime, navodi, u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna predviđeno je da se kroz Ministarstvo kulture, umjesto i do sada mizernih  3,2 milijuna, za neprofitne medije daje samo 623 tisuće kuna. Također će se i rad Agencije za elektroničke medije ubuduće financirati kroz Ministarstvo kulture. Agencija do sada nije bila ovisna o proračunskom novcu već, kao neovisno regulatorno tijelo, o novcu koji su uplaćivali izravno nakladnici/emiteri čime je bilo omogućeno funkcioniranje, između ostaloga, i Fonda za pluralizam, objašnjava.
“Odluku da se Agencija za elektroničke medije financira iz proračuna donijela je, doznajemo sada, još prethodna, ‘tehnička’ vlada na odlasku. Time je, kao i promjenom Zakona o HRT-u, kojim je omogućeno da Hrvatski sabor običnom, natpolovičnom većinom bira glavnog ravnatelja HRT-a, bivša vlast omogućila političku ‘okupaciju’ javnog medijskog servisa te ukidanje neovisnosti regulatora rada elektroničkih medija, što nova vlast temeljito provodi”, kaže se u priopćenju.
HND takvo ponašanje ocjenjuje opasnim za slobodu medija i demokraciju u Hrvatskoj te još jednom upozorava kako je nedopustiva politička kontrola medija, koji bi u demokratskom društvu trebali biti neovisni, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Saša Leković.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.