Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak se odlučno usprotivilo nastojanjima uprava pojedinih medija da svojim novinarima zabrane ili otežaju istupe u javnosti.

HND također poziva uprave medija da novinarima osiguraju pristojnu plaću za njihov rad pa im neće morati zabranjivati istodoban angažman kod drugih poslodavaca, stoji u priopćenju predsjednika HND-a Saše Lekovića.

“Najnoviji primjer ovog već zabrinjavajućeg trenda jest odluka uprave Novog lista o zabrani zaposlenicima da rade za druge poslodavce te da javno istupaju bez dopuštenja nadređenih. Odluku kojom se zaposlenicima Novog lista, pod prijetnjom otkazom, zabranjuje da bez pisane suglasnosti poslodavca radi bilo što za drugog poslodavca ‘ako bi to za poslodavca predstavljalo nelojalnu utakmicu’ potpisao je predsjednik Uprave riječkog Novog lista Neven Klarin. HND upozorava da je to potez za kojim sve češće posežu medijski nakladnici, iako se plaće novinara i uvjeti njihova rada godinama pogoršavaju. Pozivamo stoga poslodavce da svojim novinarima osiguraju primjerenu naknadu za rad, jer tek tako oni neće imati potrebu tražiti dodatne izvore prihoda kako bi mogli normalno živjeti”, stoji u priopćenju.

HND je upozorio i na “zloupotrebe kojima poslodavci u praksi pribjegavaju kada propisuju obvezu novinara da za javni nastup traži suglasnost poslodavca, na način da se pojedinim novinarima ne dopuštaju istupi u javnosti (a istupe li unatoč zabrane drastično ih se kažnjava) dok se drugima, koje medijski vlasnici i urednici preferiraju, ti nastupi dopuštaju. Tako se prikriva cenzura i ostale vrste pritisaka”, smatra HND.

Ističu i da je nametanje obveze zaposlenicima da traže dopuštenje za javne istupe protivno članku 38. Ustava kojim se, između ostaloga jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Komentiraj