Dvije godine nakon prvog smrtnog slučaja od ebole u zapadnoj Africi, Gvineja je u utorak službeno proglasila završetak epidemije, šest tjedana nakon izliječenja posljednjeg pacijenta, novorođenčeta rođena s virusom.

Epidemija je stavila na tešku kušnju tradicionalno nepovjerljive odnose vlasti i naroda, komplicirajući još više borbu protiv širenja bolesti.

Od epidemije ebole, najteže od trenutka prepoznavanja virusa u srednjoj Africi 1976., preminulo je više od 11.300 osoba na oko 29.000 zabilježenih slučajeva, ali te podatke Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra potcijenjenima.

Žrtve su u razini 99 posto koncentrirane u tri susjedne zemlje: Gvineji, Liberiji, gdje je kraj epidemije proglašen u svibnju i rujnu, prije ponovnog izbijanja virusa, i Sijera Leoneu, u kojemu je završetak epidemije proglašen 7. studenoga.

U Gvineji je prema službenim podacima 2536 preminulih na 3804 slučaja zaraze. Posljednji poznati pacijent, djevojčica Noubia, po imenu medicinske sestre koja je pomogla njezinoj majci, preminuloj od virusa, pri porodu u centru za liječenje ebole Liječnika bez granica u Conakryju, proglašen je izliječenim 16. studenoga.

Zemlja službeno proglašava završetak epidemije nakon dva perioda od 21 dana, što je maksimalno trajanje inkubacije virusa, bez novog slučaja nakon drugog negativnog testa na posljednjem ozdravljenom pacijentu.

No, opasnost ostaje i iza ta 42 dana zbog opstanka virusa u nekim tjelesnim tekućinama, posebice spermi, gdje može preživjeti do devet mjeseci.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.