Zrakoplov EgyptAira, koji je u četvrtak rano ujutro nestao s radara, srušio se u more u blizini otoka Karpatosa, u jugoistočnom dijelu Egejskog mora, dok se nalazilo u egipatskom zračnom prostoru, doznaje agencija France Presse u četvrtak iz grčkog civilnog zrakoplovstva.

“Oko 3,29 sati po lokalnom vremenu, dok se nalazio u egipatskom zračnom prostiru, zrakoplov je nestao s grčkih radara…Srušio se oko 130 milja od otoka Karpatosa”, smještenog između Roda i Krete, naveo je izvor iz grčkog civilnog zrakoplovstva za AFP.

Nestali zrakoplov srušio se u more, kazali su i dužnosnici egipatskog civilnog zrakoplovstva, pod uvjetom anonimnosti, dodavši da inicijalni nalazi potvrđuju da se Airbus320 nije spustio niti na jedan aerodrom.

Ranije su se pojavile informacije, koje su neki pripisali egipatskim vojnim timovima koji sudjeluju u potrazi, dok su se drugi pozivali na tvrtku EgyptAir, da je iz zrakoplova poslan poziv za pomoć, no to je kasnije opovrgnuto.

Egipatska vojska objavila je u međuvremenu kako “nikakav poziv” nije primljen sa zrakoplova EgyptAira, koji je letio na liniji Pariz-Kairo sa 66 putnika i članova posade, prije nego što je nestao s radara.

Stručnjaci procjenjuju da činjenica da piloti nisu imali vremena poslati poruku implicira da je u pitanju bio snažan i iznenadan incident.

Istodobno je egipatski premijer Sherif Ismail u četvrtak izjavio da je u tijeku potraga za nestalim zrakoplovom te da je još rano isključiti bilo kakvo objašnjenje nesreće, uključujući i terorizam.

“Operacije potrage su u tijeku ovoga trenutka u području u kojem se vjeruje da je bio zrakoplov u trenutku gubljenja veze”, kazao je premijer novinarima u kairskoj zračnoj luci.

Upitan odbacuje li mogućnost da iza incidenta stoje teroristi premijer je kazao: “Ne možemo ništa u ovom trenutku isključiti ili potvrditi. Sve operacije potrage moraju biti zaključene tako da saznamo uzrok”.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi predsjedat će u četvrtak ujutro sastankom nacionalnog vijeća sigurnosti, navodi se u priopćenju iz njegova ureda u kojem se ne navodi izrijekom da je povod sastanka nestanak zrakoplova.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault najavio je u četvrtak da će Francuska poslati zrakoplove i brodove kako bi pomogla u potrazi za nestalim zrakoplovom u kojemu je bilo i 15 francuskih državljana. On je nakon ministarskog sastanka s predsjednikom Françoisom Hollandeom kazao da su u kontaktu s egipatskim vlastima i da je Francuska spremna poslati vojne zrakoplove i brodove u potragu, dodavši da zrakoplov mora biti pronađen.

Ministar prometa Alain Vidalies kazao je kako u zrakoplovu Airbus320 nije bilo dodatnog tereta.

Komentiraj