Grčka vlada se nada da će se do 20. kolovoza dogovoriti sa svojim vjerovnicima o novom zajmu, rekla je u utorak njezina glasnogovornica Olga Gerovassili, nekoliko sati nakon upućivanja u parlament drugog dijela spornih mjera koje traže EU i MMF.

Nakon glasovanja o tim mjerama, predviđenog u srijedu navečer, vlada će “odmah nastaviti pregovore s ustanovama, s EU-om, ESB-om i MMF-om, koji se trebaju završiti najkasnije 20. kolovoza”, rekla je glasnogovornica, navodi se u priopćenju.

Grčka se nada da će do tog roka završiti pregovore o trećem zajmu na tri godine, kao što su se 12. srpnja dogovorili Atena i eurozona.

Grčka, čija je blagajna prazna, treba do 20. kolvoza vratiti ESB-u 3,188 milijarda eura i 1,5 milijarda eura MMF-u u rujnu.

Zahvaljujući 7,16 milijarda eura koje je EU žurno deblokirao, Grčka je u ponedjeljak isplatila MMF-u dva zaostala potraživanja od dvije milijarde eura a ESB-u dug od 4,2 milijarde eura.

Sindikat javnih služba ADEDY najavio je prosvjede ispred zgrade parlamenta u Ateni u srijedu navečer dok zastupnici budu raspravljali o tekstu po hitnom postupku.

To će glasovanje biti novi ispit za vladu premijera Aleksisa Ciprasa iz radikalne ljevičarske stranke Sirize, čijih se više od petine zastupnika očitovalo protiv prvog dijela mjera štednje donesenih u parlamentu prošlog tjedna. Te su mjere napokon prihvaćene zahvaljujući glasovima oporbe, desnice i socijalista.

Cipras je prije četiri dana rekonstruirao vladu rekavši da je odlučan nastaviti mandat s “manjinskom vladom” kako bi zajamčio što brži završetak pregovora o novom zajmu.

Olga Gerovassili je u ponedjeljak odbila mogućnost prijevremenih izbora, ocijenivši da to “u ovom trenutku ne bi bilo korisno” budući da se vlada mora usredotočiti na završetak pregovora s vjerovnicima.

Međunarodni monetarni fond (MMF) će zamijeniti svog voditelja ureda u Grčkoj, rekao je glasnogovornik za AFP u utorak.

“Nakon više od dvije godine koje je proveo kao voditelj MMF-ova ureda u Grčkoj Rishi Goyal će već ovog tjedna preuzeti novu dužnost”, piše glasnogovornik u elektroničkoj poruci.

Tog financijskog stručnjaka zamijenit će Delia Velculescu, ekonomistica koja je “zadnjih godina surađivala s grčkim izaslanstvom”, dodaje fond.

Velculescu je nedavno obnašala dužnost voditelja MMF-ova ureda u Sloveniji i u Cipru.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.