Grčka je u srijedu provela prvu relokaciju tražitelja azila sa svojeg teritorija u Luksemburg, u okviru plana EU-a da se smanjiti pritisak na zemlje koje su preplavljene valom izbjeglica.

Šest obitelji iz Sirije i Iraka prebačene su iz Atena u okviru 780 milijuna eura vrijedne dvogodišnje sheme koju financira Europska unija.

S osmjehom na licima, roditelji s malom djecom u rukama pozirali su s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i luksemburškim ministrom vanjskih poslova Jeanom Asselbornom uz zrakoplov na atenskom aeodromu te se potom ukrcali na let.

 

  • Više od 580.000 izbjeglica ušlo je u Grčku ove godine preko njezine dugačke morske granice s Turskom što je Atenu dovelo u teški logistički, financijski i humanitarni položaj.

 

Grčka je pristala privremeno smjestiti do 50.000 izbjeglica na svom teritoriju ove godine.

Osamdeset i šestero ljudi već je prebačeno izravno iz Italije u Švesku i Finsku u okviru ove iste sheme.

Komentiraj

FOTO:EPA/SIMELA PANTZARTZI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.