U Grčkoj je u petak ujutro počeo 48-satni opći štrajk protiv porezne i mirovinske reforme koju prezadužena država mora provesti prema dogovoru sa stranim vjerovnicima postignutim prošle godine.

Štrajk u organizaciji najvećih sindikata u javnom i privatnom sektoru dovest će do blokade brodova u lukama, smetnji u javnom prijevozu, zatvaranja vladinih ureda, a neće raditi ni novinari.

Najveća grčka sindikalna središnjica GSEE kaže da su reforme “posljednji čavao u lijesu” radnika i umirovljenika koji su se već puno žrtvovali u poslednjih šest godina štednje.

Sindikati prosvjeduju protiv postroženja fiskalnog režima i smanjenja budućih mirovina, koje je vlada predvidjela kako bi održala obećanje prema EU-u, MMF-u i Europskoj središnjoj banci.

Vlada trenutačno pokušava finalizirati kompromis o novim uštedama s kreditorima, a o njihovim zaključcima ovisi nastavak isplate zajma od 86 milijardi eura i početak razgovora o smanjenju grčkog duga.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.