Patrik Macek/PIXSELL

Sniženu proljetnu procjenu Europske komisije o rastu hrvatskog gospodarstva za 2016. na 1,8 posto potpredsjednik SDP-a Branko Grčić protumačio je u utorak kao posljedicu lošeg starta nove Vlade.

Grčić je Hini kazao da je prethodna Vlada u 2015. napravila dobar posao, ostvarivši pet uzastopnih kvartala rasta, smanjivši proračunski deficit na 3,2 posto uz gotovo zaustavljen rast udjela javnog duga u BDP-u.

“Nešto niža stopa rasta u zadnjem kvartalu od 1,9 odnosno 2 posto desezonirano još uvijek je iznad prosjeka godine, koji je iznosio 1,6 posto i bila bi bi sigurno veća da to razdoblje nije bilo obilježeno izborima i dugotrajnim procesom formiranja Vlade. Ona je kao izlika za smanjene procjene neuvjerljiva. Mislim da je više riječ o očekivanjima na bazi političke nestabilnosti, odnosno lošeg starta nove vlade”, uvjeren je Grčić.

Dodao je kako je nestabilnost unutar Vlade vidljiva i Europskoj komisiji. “Sustav ne funkcionira, toga su svjesni i u vladajućoj koaliciji i mi u oporbi i građani, pa i Europska komisija, i svi su svjesni da će to imati efekta na gospodarstvo u idućem razdoblju”, rekao je Grčić.

Europska komisija u utorak je u svojim proljetnim ekonomskim prognozama snizila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 1,8 posto, s 2,1 posto u zimskim prognozama, a glavni razlog za to su loši rezultati u zadnjem kvartalu prošle godine.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.