Protupožarne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u srijedu su angažirane u gašenju požara u Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji, izvijestilo je Ministartsvo obrane (MORH).

Na požar u Šibensko-kninskoj županiji koji se razvio iza 13,00 sati na prostoru Dobri Dolac, upućena su dva Canadaira i dva Airtractora.

Požar na lokaciji Marčana u Istri kojeg su dva Canadaira CL-415 stavila pod nadzor ponovno se aktivirao te u njegovu gašenju sada sudjeluje Airtractor AT-802.

 

  • Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, do 11. kolovoza 2015. zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 121 požarištu

 

Od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca Hina doznaje da gori trava i nisko raslinje na području od Marčane prema Barbanu. Požar je izbio u utorak nakon 18 sati, ali je suzbijanje požara onemogućio jak vjetar i nepristupačan teren te su u pomoć pozvani kanaderi.

Dva Airtractora bila su uspješna i brza u gašenju požara kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji koji je uočen kroz protupožarno izviđanje, kažu u MORH-u.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, do 11. kolovoza 2015. zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 121 požarištu – 30 u Šibensko-kninskoj, po 27 u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj i 11 u Istarskoj županiji.

U 50 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 11. kolovoza 2015. sveukupno provele oko 1090 sati u akcijama gašenju požara, odnosno punih 45 dana u zraku, pri čemu su izbacili više od 37.000 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i 333 zemaljska vatrogasca do požarišta te oko 20 tona vatrogasne opreme, stoji u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.