Srbija, kroz koju je do sada prošlo oko 370.000 izbjeglica i migranata, neće postavljati žicu ii ograde na svojim granicama, ali poštuje odluku Slovenije koja je danas počela instalirati ogradu na dijelu granice s Hrvatskom, kazala je u srijedu u Ljubljani predsjednica srbijanske Narodne skupštine Maja Gojković.

“Srbija smatra da svaka država koja ima probleme s migrantima provodi mjere za zaštitu svojih unutarnjih iinteresa, ali za Srbiju, koja opet očekuje jači migracijski val, to ne dolazi u obzir, jer se tako problem ne bi riješio”, kazala je Gojkoviić nakon sluužbenih razgovora s predsjendikom slovenskog parlamenta Milanom Brglezom, u kojima je bilo riječi ii o europskoj izbjegličkoj krizi.

“Postavljanje žice i ograde samo bi pojačalo krimiinal jer bi migranti i dalje nastojali doći do zapadne Europe”, kazala je Gojković dodavši da Srbija za sada nema problema s tranzitom izbjeglica i njihovim zbrinjavanjem iako 90 posto troškova koji tako nastaju pokriva sama iz proračuna.

“Očekujemo od Europske unije zajedničko rješenje ove krize na njenom izvoru. Svi se sada bavimo samo posljedicama, ali bi se Europa trebala posvetiti uzrocima krize”, kazala je Gojković.

Brglez je rekao da Slovenija podržava početak pregovora Europske unije sa Srbijom, a gošći je pojasnio i razloge koji su Sloveniju doveli do odluke o postavljanju ograde na svojoj schengenskoj granici.

Komentiraj