Gluhonijema Indijka vratila se u ponedjeljak kući nakon 13 godina provedenih u Pakistanu. Djevojka, koju su nazvali Geeta, sa oko 11 godina ušetala je u Pakistan.

Mimikom je objasnila da se zbog snažne eksplozije dala u bijeg, a zatim su je uhvatili naoružani muškarci. Prema riječima glasnogovornika pograničnih snaga, to se dogodilo kada su noću indijske i pakistanske snage razmjenjivale vatru duž 100 kilometara duge granice.

Svoju je obitelj, navode indijski mediji, prepoznala po fotografijama, ali posljednji izvještaji, koje prenosi BBC, kažu kako sada odbija iste te ljude prepoznati kao svoju obitelj. Vlada je priopćila kako će provesti DNK testove kako bi se otkrilo je li obitelj, koja ju je dočekala u Delhiju u ponedjeljak, zaista njena.

 

  • Još najmanje dvije indijske obitelji tvrde kako je Geeta njihova kćer. Povratak Geete u Indiju jedan je od rijetkih primjera humanitarne suradnje Pakistana i indije.

 

Geeta je sada u svojim dvadesetim godinama, a većinu vremena koje je provela u Pakistanu, živjela je u skloništu u Edhi. Iako se već godinama zna da je Geeta Indijka, vlasti u Delhiju tek su je u kolovozu prihvatili kao svoju državljanku.

Geetina priča privukla je veliku pozornost nakon prikazivanja filma bollywoodskog “Bajrangi Bhaijaan”, u kojem Indijac pronalazi nijemu pakistansku djevojčicu i pokušava je vratiti njezinoj obitelji. Scenaristi nisu znali za Geetin slučaj, ali je zato film potaknuo vlasti da krenu u potragu kako bi je vratili kući.

Komentiraj

FOTO:EPA/STR
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.