Roditelji djece iz Fukushime oboljele od raka štitnjače tražili su u subotu priznavanje tih slučajeva nakon tišine koju su izabrali zbog straha od stigmatizacije.

Stanovnici Fukushime boje se odbacivanja ili diskriminacije kakvu su trpjeli Japanci zvani “hibakusha”, ozračeni atomskim bombama bačenima na Hiroshimu i Nagasaki.

Pod nazivom “311CFG” skupina obitelji oboljelih od raka štitnjače nakon 11. ožujka odlučila je prekinuti šutnju i organizirala je konferenciju na novinare u glavnom gradu.

“Stručnjaci inzistiraju na niskoj vjerojatnosti povezanosti slučajeva oboljenja od raka štitnjače s nuklearnom nesrećom, ali te tvrdnje nas ostavljaju u najvećem ičekivanju”, objašnjavaju utemeljitelji udruge u tekstu objavljenom u subotu.

“Zbog nesreće nuklearne elektrane u Fukushimi masovno su u prirodu odbacivani radioaktivni elementi,  mi smo ozračeni, ništa nam ne dokazuje da ta katastrofa nije uzrok oboljenja od raka”, naglašavaju oni.

Odvjetnik koji zastupa skupinu, Hiroyuki Kawai traži “priznavanje tih slučajeva oboljenja od raka ili dokaz da oboljenja nisu ničime povezana s nesrećom”.

Rak štitnjače dijagnosticiran je u ukupno 115 djece iz pokrajine Fukushima koja su imala manje od 18 godina kada se u ožujku 2011. dogodila nuklearna nesreće. Nadalje u drugih 50 slučajeva postoji velika sumnja u oboljenje od raka štitnjače, prema podacima nakon petogodišnjeg istraživanja koje je obuhvatilo više od 300.000 djece i mladih.

Komentiraj

FOTO:EPA/KIMIMASA MAYAMA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.