Predstava “Kompleks Ristić“ redatelja Olivera Frljića  premijerno je odigrana u srijedu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci, nakon praizvedbe 20. rujna u 49. festivalu BITEF u Beogradu te izvedbi u Skoplju i Ljubljani.

 Predstava je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala BITEF i makedonskog festivala MOT.  Nastupili su glumci riječkoga HNK Nika Mišković i Jerko Marčić te glumci Slovenskog mladinskog gledališča Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef.

Polazište za predstavu je život i umjetničko djelovanje jednog od najznačajnijih jugoslavenskih kazališnih redatelja Ljubiše Ristića te reakcije okoline na njega, ustvrdio je Frljić. Kaže kako je pravi poticaj za nastanak ove predstave nedostajući dio filma Lazara Stojanovića “Plastični Isus”, u kojem se nalazila dokumentarna snimka vjenčanja Ljubiše Ristića.

Frljić navodi da je film bio bunkeriran niz godina, a nakon što je ponovno prikazan, u njemu je nedostajao taj dio. Po tvrdnjama redatelja Stojanovića, razlog je u pojavljivanju generala JNA u toj sceni, roditelja mladoženje i mladenke te nekih uzvanika. Po  Frljiću, ta nestala scena ilustrira kompleksan odnos Ristića i središta političke moći.

Ideja za nastanak predstave, prema Frljićevu mišljenju, odnos je kulturne i političke javnosti prema Ristiću i njegovu djelu, posebno u okolnostima njegova aktivnog sudjelovanja na predsjedničkoj poziciji u političkoj stranci Jugoslavenska ljevica (JUL),  te nakon toga, s jedne strane prijezira i zaborava, a s druge nekritičkog obožavanja dijela njegovih bivših suradnika.

Scenografiju potpisuju Oliver Frljić i Dalibor Laginja, a kostimografiju Sandra Dekanić i Slavica Janošević. Dramaturzi su Goran Injac i Tomaž Toporišič, oblikovatelj svjetla je David Cvelbar, oblikovatelj zvuka Silvo Zupančič a glazbu je izabrao Oliver Frljić.

Komentiraj

FOTO:Saša Zinaja
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.